niedziela, 12 stycznia 2014

Minestrone



















Składniki

  • 450 g bobu
  • sól ,pieprz
  • 50 g wędzonego boczku
  • por
  • cebula
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 200 g marchwi
  • 250 g dyni
  • 200 g ziemniaków
  • 250 g szpinaku
  • 200 g pomidorów (mogą być z puszki)
  • 2-3 łyżki masła
  • 200 g makaronu muszelki
  • ząbek czosnku
  • po łyżce posiekanej natki pietruszki i bazylii
  • 5 łyżek startego parmezanu

    Przygotowanie


    Bób blanszować 3 min. w osolonym wrzątku. Odcedzić i opłukać zimną wodą. Obrać i oprószyć solą i pieprzem.
    Boczek pokroić w kostkę. Por pokroić w piórka ,cebulę w kostkę. Łodygi selera umyć ,marchew i dynię obrać. Wymienione warzywa pokroić na półcentymetrowe kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę. Liście szpinaku opłukać ,osączyć i grubo posiekać. Pomidory obrać ze skórki ,oczyścić z nasion i pokroić w kostkę.
    Na słabym ogniu podsmażyć boczek. Dodać cebulę i por ,smażyć 5 min. Dodać seler ,marchew oraz dynię ,smażyć 5 min. Dodać ziemniaki ,szpinak oraz pomidory ,smażyć kolejne 5 min. Warzywa zalać 2 l wody i szybko zagotować. Dalej gotować zupę pod przykryciem na słabym ogniu ok. godziny.
    Zupę mocno zagotować ,dodać do niej makaron i bób ,dobrze wymieszać. Kiedy zupa ponownie się zagotuje ,zredukować płomień i dalej powoli gotować ,aż makaron stanie się al dente. Doprawić do smaku. Posypać posiekanym ząbkiem czosnku ,ziołami i parmezanem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz