Penne w sosie gorgonzola z kurczakiem
Składniki
- 400 g makaronu penne
- 200 g sera gorgonzola
- 100 g sera mozzarella
- 150 ml śmietany 12%
- czubata łyżka mąki
- 1/2 łyżeczki vegety
- 300 ml wody
- sól ,pieprz
- pęczek natki pietruszki
- 400 g filetu z kurczaka
- sos sojowy
- margaryna do smażenia
PrzygotowanieMakaron gotujemy al dente. Odcedzamy.
 Filet oczyścić ,pokroić na małe kawałki ,oprószyć solą i pieprzem i 
dodać kilka kropli sosu sojowego. Wstawić do lodówki na czas 
przygotowania sosu po czym usmażyć.
 Do wody wrzucamy ser gorgonzola ,roztapiamy go na średnim ogniu cały 
czas mieszając by nie przywarł do dna. Jak się rozpuści dodajemy ser 
mozzarella i nadal mieszamy do zupełnego rozpuszczenia. Następnie 
śmietanę rozrabiamy z mąką i dodajemy odrobinę sosu by pozbyć się 
grudek. Śmietanę wlewamy do sosu ,zagotowujemy. Doprawiamy do smaku 
pieprzem ,odrobiną vegety i wsypujemy posiekaną natkę pietruszki (część 
zostawiamy do posypania na talerzu). Podajemy z makaronem i kurczakiem 
smażonym na margarynie tuż po przygotowaniu sosu.
 
 
 
 
          
      
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz