Penne w sosie gorgonzola z kurczakiem
Składniki
- 400 g makaronu penne
- 200 g sera gorgonzola
- 100 g sera mozzarella
- 150 ml śmietany 12%
- czubata łyżka mąki
- 1/2 łyżeczki vegety
- 300 ml wody
- sól ,pieprz
- pęczek natki pietruszki
- 400 g filetu z kurczaka
- sos sojowy
- margaryna do smażenia
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy.
Filet oczyścić ,pokroić na małe kawałki ,oprószyć solą i pieprzem i
dodać kilka kropli sosu sojowego. Wstawić do lodówki na czas
przygotowania sosu po czym usmażyć.
Do wody wrzucamy ser gorgonzola ,roztapiamy go na średnim ogniu cały
czas mieszając by nie przywarł do dna. Jak się rozpuści dodajemy ser
mozzarella i nadal mieszamy do zupełnego rozpuszczenia. Następnie
śmietanę rozrabiamy z mąką i dodajemy odrobinę sosu by pozbyć się
grudek. Śmietanę wlewamy do sosu ,zagotowujemy. Doprawiamy do smaku
pieprzem ,odrobiną vegety i wsypujemy posiekaną natkę pietruszki (część
zostawiamy do posypania na talerzu). Podajemy z makaronem i kurczakiem
smażonym na margarynie tuż po przygotowaniu sosu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz