poniedziałek, 13 stycznia 2014

Penne w sosie gorgonzola z kurczakiem

















Składniki

  • 400 g makaronu penne
  • 200 g sera gorgonzola
  • 100 g sera mozzarella
  • 150 ml śmietany 12%
  • czubata łyżka mąki
  • 1/2 łyżeczki vegety
  • 300 ml wody
  • sól ,pieprz
  • pęczek natki pietruszki
  • 400 g filetu z kurczaka
  • sos sojowy
  • margaryna do smażenia

    Przygotowanie

    Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy.
    Filet oczyścić ,pokroić na małe kawałki ,oprószyć solą i pieprzem i dodać kilka kropli sosu sojowego. Wstawić do lodówki na czas przygotowania sosu po czym usmażyć.
    Do wody wrzucamy ser gorgonzola ,roztapiamy go na średnim ogniu cały czas mieszając by nie przywarł do dna. Jak się rozpuści dodajemy ser mozzarella i nadal mieszamy do zupełnego rozpuszczenia. Następnie śmietanę rozrabiamy z mąką i dodajemy odrobinę sosu by pozbyć się grudek. Śmietanę wlewamy do sosu ,zagotowujemy. Doprawiamy do smaku pieprzem ,odrobiną vegety i wsypujemy posiekaną natkę pietruszki (część zostawiamy do posypania na talerzu). Podajemy z makaronem i kurczakiem smażonym na margarynie tuż po przygotowaniu sosu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz