wtorek, 14 stycznia 2014

Ligawa w sosie własnym


















Składniki

  • 400 g ligawy
  • 2 duże cebule
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki vegety
  • sól ,pieprz
  • 1 łyżka mielonej papryki słodkiej
  • 100 ml śmietany 12%
  • 1 łyżka mąki
  • ząbek czosnku

    Przygotowanie

    Cebule obieramy ,kroimy w piórka i szklimy na oliwie. Dodajemy ligawę pokrojoną na kotlety ,solimy ,dusimy chwilę pod przykryciem razem z cebulą. Zalewamy wodą tak ,aby zakryć mięso. Dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie ,pokrojony czosnek ,vegetę i dusimy pod przykryciem 10 min. Po tym czasie wyjmujemy mięso ,dodajemy mieloną paprykę i blendujemy sos. Stawiamy ponownie na kuchenkę i gotujemy. Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną sosu by pozbyć się grudek. Wlewamy do sosu ,zagęszczamy. Doprawiamy solą i pieprzem ,po czym ponownie wkładamy mięso i dusimy jeszcze chwilę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz