Ligawa w sosie własnym
Składniki
- 400 g ligawy
- 2 duże cebule
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki vegety
- sól ,pieprz
- 1 łyżka mielonej papryki słodkiej
- 100 ml śmietany 12%
- 1 łyżka mąki
- ząbek czosnku
Przygotowanie
Cebule obieramy ,kroimy w piórka i szklimy na oliwie. Dodajemy
ligawę pokrojoną na kotlety ,solimy ,dusimy chwilę pod przykryciem razem
z cebulą. Zalewamy wodą tak ,aby zakryć mięso. Dodajemy liście laurowe
,ziele angielskie ,pokrojony czosnek ,vegetę i dusimy pod przykryciem 10
min. Po tym czasie wyjmujemy mięso ,dodajemy mieloną paprykę i
blendujemy sos. Stawiamy ponownie na kuchenkę i gotujemy. Śmietanę
mieszamy z mąką i odrobiną sosu by pozbyć się grudek. Wlewamy do sosu
,zagęszczamy. Doprawiamy solą i pieprzem ,po czym ponownie wkładamy
mięso i dusimy jeszcze chwilę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz