Zupa dyniowa na mleku z lanymi kluskami
Składniki
- 2 kg dyni
- 1,5 l mleka
- 3 jajka
- 6 łyżek mąki
- Sól
- Cukier
- Aromat migdałowy
- Płatki migdałowe
Przygotowanie
Obraną i wydrążoną dynię kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z
wodą ( wody wlewamy taką ilość, aby przykryła dynię). Gotujemy ok. 20
minut, do miękkości. Następnie odcedzamy, miksujemy na gładką masę i
pozostawiamy do przestudzenia. W trakcie, gdy pulpa stygnie, gotujemy
mleko i przygotowujemy ciasto na lane kluski.
Przepis na lane kluski: Jajka, mąkę i szczyptę soli miksujemy na lejące
się ciasto ( w razie potrzeby możemy dodawać odrobinę mąki).
Na wrzące mleko powoli wlewamy cienką strugą ciasto, cały czas mieszając
w garnku z gotującym się mlekiem. Kluski w mleku gotujemy ok.2- 3
minut. Następnie dodajemy przecier z dyni i gotujemy ( ok. 1 minuty).
Do tak przygotowanej zupy możemy dodać parę kropel aromatu migdałowego i cukier.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz