wtorek, 17 grudnia 2013

Zupa dyniowa na mleku z lanymi kluskami



















Składniki

  • 2 kg dyni
  • 1,5 l mleka
  • 3 jajka
  • 6 łyżek mąki
  • Sól
  • Cukier
  • Aromat migdałowy
  • Płatki migdałowe

    Przygotowanie

    Obraną i wydrążoną dynię kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z wodą ( wody wlewamy taką ilość, aby przykryła dynię). Gotujemy ok. 20 minut, do miękkości. Następnie odcedzamy, miksujemy na gładką masę i pozostawiamy do przestudzenia. W trakcie, gdy pulpa stygnie, gotujemy mleko i przygotowujemy ciasto na lane kluski.

    Przepis na lane kluski: Jajka, mąkę i szczyptę soli miksujemy na lejące się ciasto ( w razie potrzeby możemy dodawać odrobinę mąki).

    Na wrzące mleko powoli wlewamy cienką strugą ciasto, cały czas mieszając w garnku z gotującym się mlekiem. Kluski w mleku gotujemy ok.2- 3 minut. Następnie dodajemy przecier z dyni i gotujemy ( ok. 1 minuty).

    Do tak przygotowanej zupy możemy dodać parę kropel aromatu migdałowego i cukier.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz