Zupa chińska
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 20 g grzybków
- 1 średnia kapusta pekińska
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- kilka ziarenek pieprzu czarnego
- łyżeczka startego imbiru (może być w proszku)
- kilka ziarenek kolendry
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 goździk
- 1 łyżka sosu sojowego (jasnego)
- mała puszka pędów bambusa
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
- opakowanie makaronu ryżowego 5 mm
- sól ,pieprz do smaku
Przygotowanie
Filet z kurczaka pokroić w paseczki ,włożyć do wody wraz z
grzybkami mun i pokrojoną w słupki marchewką. Dodać czosnek ,sól ,łyżkę
sosu sojowego. W moździerzu rozdrobnić kmin rzymski ,pieprz czarny
ziarnisty ,wrzucić do zupy. Dodać odrobinę kurkumy i curry . Gotować 10
min. W tym czasie poszatkować kapustę pekińską. Z zupy wyciągnąć grzybki
i pokroić w paseczki. Ponownie wrzucić do zupy wraz z kapustą pekińską i
osączonymi pędami bambusa. Gotować do miękkości kapusty ,ok. 5 min.
Doprawić do smaku startym imbirem ,cynamonem i rozbitą w moździerzu
kolendrą i goździkiem. Opcjonalnie można dosypać łyżkę posiekanej natki
pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z makaronem
ryżowym ,szerokim (5 mm).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz