czwartek, 12 grudnia 2013

Zupa chińska




















Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 20 g grzybków
  • 1 średnia kapusta pekińska
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • kilka ziarenek pieprzu czarnego
  • łyżeczka startego imbiru (może być w proszku)
  • kilka ziarenek kolendry
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 goździk
  • 1 łyżka sosu sojowego (jasnego)
  • mała puszka pędów bambusa
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
  • opakowanie makaronu ryżowego 5 mm
  • sól ,pieprz do smaku

    Przygotowanie

    Filet z kurczaka pokroić w paseczki ,włożyć do wody wraz z grzybkami mun i pokrojoną w słupki marchewką. Dodać czosnek ,sól ,łyżkę sosu sojowego. W moździerzu rozdrobnić kmin rzymski ,pieprz czarny ziarnisty ,wrzucić do zupy. Dodać odrobinę kurkumy i curry . Gotować 10 min. W tym czasie poszatkować kapustę pekińską. Z zupy wyciągnąć grzybki i pokroić w paseczki. Ponownie wrzucić do zupy wraz z kapustą pekińską i osączonymi pędami bambusa. Gotować do miękkości kapusty ,ok. 5 min. Doprawić do smaku startym imbirem ,cynamonem i rozbitą w moździerzu kolendrą i goździkiem. Opcjonalnie można dosypać łyżkę posiekanej natki pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z makaronem ryżowym ,szerokim (5 mm).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz