Westerwaldzkie ciasto ziemniaczane
Składniki
- 2,6 kg ziemniaków
- sól
- 350 g wędzonego boczku
- 2 pęczki szczypiorku
- 2 duże cebule
- 6 jaj
- czarny pieprz
- gałka muszkatołowa
- 4 łyżki oleju
Przygotowanie
600 g ziemniaków obrać i pokroić na kawałki. Gotować 20 minut w
osolonym wrzątku, odcedzić, ubić na puree. 150 g boczku pokroić w
kostkę.
2 kg ziemniaków i cebule utrzeć. Dodać jajka, drobno pokrojony
szczypiorek i boczek. Doprawić 2 łyżeczkami soli, pieprz i gałkę
muszkatołową.
2 łyżeczki oleju rozgrzać w rondlu nałożyć masę ziemniaczaną i gotować
20 minut, cały czas mieszając. Przełożyć do miski i dodać puree
ziemniaczane, wymieszać. Brytfannę posmarować olejem wyłożyć plastrami
boczku, nałożyć masę ziemniaczaną, wyrównać. Piec 80-90 minut w
temperaturze 200 st. C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz