poniedziałek, 30 grudnia 2013

Westerwaldzkie ciasto ziemniaczane
















Składniki

  • 2,6 kg ziemniaków
  • sól
  • 350 g wędzonego boczku
  • 2 pęczki szczypiorku
  • 2 duże cebule
  • 6 jaj
  • czarny pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 4 łyżki oleju

    Przygotowanie

      600 g ziemniaków obrać i pokroić na kawałki. Gotować 20 minut w osolonym wrzątku, odcedzić, ubić na puree. 150 g boczku pokroić w kostkę.
    2 kg ziemniaków i cebule utrzeć. Dodać jajka, drobno pokrojony szczypiorek i boczek. Doprawić 2 łyżeczkami soli, pieprz i gałkę muszkatołową.
    2 łyżeczki oleju rozgrzać w rondlu nałożyć masę ziemniaczaną i gotować 20 minut, cały czas mieszając. Przełożyć do miski i dodać puree ziemniaczane, wymieszać. Brytfannę posmarować olejem wyłożyć plastrami boczku, nałożyć masę ziemniaczaną, wyrównać. Piec 80-90 minut w temperaturze 200 st. C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz