Torcik z galaretek i bitej śmietany
Składniki
- 1 galaretka miętowo-jabłkowa
- 1 galaretka pomarańczowa
- 1 cytrynowa galaretka
- 1 cukier wanilinowy
- 1 duży kubek śmietany 30%
- Kilka kulek winogrona
- Grenadyna
- Kilka paczek małych herbatników
- 4 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie
Formę wyścielamy folią spożywczą. Rozrabiamy galaretkę miętowo
jabłkową. Wlewamy do formy ,wkładamy do lodówki. Jak galaretka stężeje
rozrabiamy pomarańczową i wylewamy na stężałą. Odkładamy do lodówki.
Winogrona przekrajamy na pół i wykładamy na galaretkę. 2 łyżeczki
żelatyny rozrabiamy w niewielkiej ilości gorącej wody ,schładzamy. Pół
kubka śmietany ubijamy z cukrem pudrem dodajemy 50 ml grenadyny (można
dać inny syrop do zabarwienia np malinowy) ,pod koniec ubijania wlewamy
rozpuszczoną żelatynę i dobrze mieszamy. Wlewamy do formy i odstawiamy
do lodówki do stężenia. W tym czasie rozrabiamy cytrynową i odkładamy do
stężenia. Następnie kroimy ją na kawałki układając w formie. Ubijamy
pozostałą śmietanę z cukrem wanilinowym. Rozrabiamy 2 łyżeczki żelatyny w
gorącej wodzie ,schładzamy. Wlewamy do bitej śmietany i dokładnie
mieszamy. Wlewamy do formy ,na wierzch delikatnie układamy herbatniki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz