poniedziałek, 23 grudnia 2013

Torcik z galaretek i bitej śmietany












Składniki

  • 1 galaretka miętowo-jabłkowa
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 cytrynowa galaretka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 duży kubek śmietany 30%
  • Kilka kulek winogrona
  • Grenadyna
  • Kilka paczek małych herbatników
  • 4 łyżeczki żelatyny

    Przygotowanie

    Formę wyścielamy folią spożywczą. Rozrabiamy galaretkę miętowo jabłkową. Wlewamy do formy ,wkładamy do lodówki. Jak galaretka stężeje rozrabiamy pomarańczową i wylewamy na stężałą. Odkładamy do lodówki. Winogrona przekrajamy na pół i wykładamy na galaretkę. 2 łyżeczki żelatyny rozrabiamy w niewielkiej ilości gorącej wody ,schładzamy. Pół kubka śmietany ubijamy z cukrem pudrem dodajemy 50 ml grenadyny (można dać inny syrop do zabarwienia np malinowy) ,pod koniec ubijania wlewamy rozpuszczoną żelatynę i dobrze mieszamy. Wlewamy do formy i odstawiamy do lodówki do stężenia. W tym czasie rozrabiamy cytrynową i odkładamy do stężenia. Następnie kroimy ją na kawałki układając w formie. Ubijamy pozostałą śmietanę z cukrem wanilinowym. Rozrabiamy 2 łyżeczki żelatyny w gorącej wodzie ,schładzamy. Wlewamy do bitej śmietany i dokładnie mieszamy. Wlewamy do formy ,na wierzch delikatnie układamy herbatniki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz