poniedziałek, 23 grudnia 2013

Buraczki zasmażane

















 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki

  • 1/2 kg buraków
  • 2-3 łyżki masła
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • Sól ,cukier ,sok z cytryny

    Przygotowanie

    Wyszorowane pod bieżącą wodą buraki zalać wrzątkiem i gotować ,zależnie od wielkości , od 1,5 do 2 godz. Następnie odcedzić ,a kiedy wystygną obrać i zetrzeć na tarce. Na patelni roztopić masło ,wsypać mąkę i ,mieszając ,2-3 min podsmażać na średnim ogniu ,nie dopuszczając do tego ,by mąka się przyrumieniła. Dodać buraki oraz kminek i ,wciąż mieszając ,podsmażać 7-8 min. Doprawić do smaku niewielką ilością soli ,cukrem oraz sokiem z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz