piątek, 27 grudnia 2013

Sos chrzanowy

















Składniki

  • 4 łyżki startego chrzanu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka mąki
  • ½ kostki bulionowej ,warzywnej
  • 120 ml śmietany 18%
  • Sól ,pieprz ,cukier
  • Sok z cytryny do smaku

    Przygotowanie

    Masło rozpuścić na patelni ,wsypać mąkę i smażyć na średnim ogniu 2-3 min ,tak żeby mąka się nie przyrumieniła. Dodać chrzan i smażyć 2 min. Następnie ,mieszając ,powoli wlać 120 ml wody ,wrzucić kostkę bulionową i gotować 6 min. Śmietanę rozbełtać z kilkoma łyżkami sosu i wlać do reszty. Doprawić do smaku cukrem ,solą pieprzem oraz sokiem z cytryny. Zagotować ,zdjąć z ognia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz