Sos chrzanowy
Składniki
- 4 łyżki startego chrzanu
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka mąki
- ½ kostki bulionowej ,warzywnej
- 120 ml śmietany 18%
- Sól ,pieprz ,cukier
- Sok z cytryny do smaku
Przygotowanie
Masło rozpuścić na patelni ,wsypać mąkę i smażyć na średnim ogniu
2-3 min ,tak żeby mąka się nie przyrumieniła. Dodać chrzan i smażyć 2
min. Następnie ,mieszając ,powoli wlać 120 ml wody ,wrzucić kostkę
bulionową i gotować 6 min. Śmietanę rozbełtać z kilkoma łyżkami sosu i
wlać do reszty. Doprawić do smaku cukrem ,solą pieprzem oraz sokiem z
cytryny. Zagotować ,zdjąć z ognia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz