poniedziałek, 30 grudnia 2013

Salceson grzybowy

















Składniki

  • 200 g grzybów
  • 2 cebule
  • 7 jajek
  • 100 g boczku
  • 1/2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżki kminku
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie


  • Grzyby obgotować ,pokroić. 5 jajek ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Boczek drobno pokroić. Cebule obrać ,posiekać i podsmażyć na oleju. Wymieszać grzyby ,cebulę ,jajka ,boczek ,kminek ,sól i pieprz. Wbić 2 surowe jajka i wymieszać. Uformować kulę ,owinąć ją gazą ,gotować w osolonej wodzie 15 min. Włożyć salceson między dwie deseczki ,obciążyć i ostudzić.

  • Kiedy używamy mrożonych grzybów najlepiej upiec salceson w piekarniku ,pamiętając żeby uformowaną kulę owinąć w folię aluminiową ,można też zapiec w naczyniu żaroodpornym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz