czwartek, 19 grudnia 2013

Rosół z kaczki



















kładniki

  • 1 kaczka
  • 1 por
  • 2 marchewki
  • 1 mały seler
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • kilka podgrzybków
  • 2 łyżeczki lubczyku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • 2 ziarenka jałowca
  • sól ,pieprz do smaku

    Przygotowanie

    Kaczkę oczyścić ,włożyć do garnka i zalać zimną wodą (tak aby zakryła kaczkę). Zagotować ,zebrać szumowiny ,posolić i dodać ziele angielskie ,liście laurowe ,pieprz ziarnisty ,jałowiec ,obraną marchew ,seler ,pietruszkę i pora. Gotować na małym ogniu ok 1 godziny. Po tym czasie dodać resztę przypraw oraz czosnek. Gotować do miękkości mięsa. Wyjąć warzywa i pokroić w kostkę ,dodać pod koniec gotowania. Doprawić solą oraz pieprzem. Podawać gorący z makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz