Rosół z kaczki
kładniki
- 1 kaczka
- 1 por
- 2 marchewki
- 1 mały seler
- 1 pietruszka (korzeń)
- kilka podgrzybków
- 2 łyżeczki lubczyku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka estragonu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- 2 ziarenka jałowca
- sól ,pieprz do smaku
Przygotowanie
Kaczkę oczyścić ,włożyć do garnka i zalać zimną wodą (tak aby
zakryła kaczkę). Zagotować ,zebrać szumowiny ,posolić i dodać ziele
angielskie ,liście laurowe ,pieprz ziarnisty ,jałowiec ,obraną marchew
,seler ,pietruszkę i pora. Gotować na małym ogniu ok 1 godziny. Po tym
czasie dodać resztę przypraw oraz czosnek. Gotować do miękkości mięsa.
Wyjąć warzywa i pokroić w kostkę ,dodać pod koniec gotowania. Doprawić
solą oraz pieprzem. Podawać gorący z makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz