Rosół drobiowy z grzybami
Składniki
- 1 porcja rosołowa
- Sól
- Liść laurowy
- 6 ziarenek czarnego pieprzu
- 2 cebule
- 200 g pora
- 100 g grzybów (opcjonalnie suszone)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 średniego selera
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka sosu worcester
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
Przygotowanie
Porcję rosołową zalać 1 l wody ,dodać ¼ łyżeczki soli ,liść
laurowy ,lubczyk oraz pieprz i ugotować. Porcję wyjąć. Cebulę pokroić w
kostkę. Por pokroić w krążki i opłukać. Grzyby opłukać i pokroić w
ćwiartki. Masło roztopić ,zeszklić na nim cebulę i por. Dodać grzyby i
podsmażyć. Dodać do wywaru i gotować razem z pietruszką ,marchewką i
selerem. Wywar przecedzić przez sito ,gotować 5 min ,przyprawić sosem
Worcester ,szczyptą soli i odrobiną pieprzu. Dodać marchew pokrojoną w
krążki i posypać natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz