wtorek, 31 grudnia 2013

Rosół drobiowy z grzybami




















Składniki

  • 1 porcja rosołowa
  • Sól
  • Liść laurowy
  • 6 ziarenek czarnego pieprzu
  • 2 cebule
  • 200 g pora
  • 100 g grzybów (opcjonalnie suszone)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 średniego selera
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka sosu worcester
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku

    Przygotowanie

    Porcję rosołową zalać 1 l wody ,dodać ¼ łyżeczki soli ,liść laurowy ,lubczyk oraz pieprz i ugotować. Porcję wyjąć. Cebulę pokroić w kostkę. Por pokroić w krążki i opłukać. Grzyby opłukać i pokroić w ćwiartki. Masło roztopić ,zeszklić na nim cebulę i por. Dodać grzyby i podsmażyć. Dodać do wywaru i gotować razem z pietruszką ,marchewką i selerem. Wywar przecedzić przez sito ,gotować 5 min ,przyprawić sosem Worcester ,szczyptą soli i odrobiną pieprzu. Dodać marchew pokrojoną w krążki i posypać natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz