poniedziałek, 16 grudnia 2013

Portugalska kartoflanka z chorizo

















Składniki

  • 250 g kiełbasy chorizo
  • 400 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pataty
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 100 g świeżego szpinaku
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Kiełbasę pokroić w plasterki (grubą w plasterki i na 4). Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki wraz z patatami obrać ,umyć i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę ,podsmażyć na niej kiełbasę i wyjąć. Do tłuszczu dodać cebulę i czosnek ,poddusić. Następnie wrzucić ziemniaki ,posypać papryką ,lekko podsmażyć. Wlać bulion drobiowy i gotować pod przykryciem 25 min. 10 min. przed końcem gotowania dodać szpinak i kiełbasę. Doprawić solą ,pieprzem i papryką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz