niedziela, 1 grudnia 2013

Pierogi z kapustą i grzybami



















Składniki

  • Ciasto:
  • 400 g mąki
  • 1 jajko
  • sól
  • Farsz:
  • 750 g kapusty kiszonej
  • 50 g grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • liść laurowy
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie


    Grzyby namoczyć na co najmniej 2 godziny w 200 ml wody. W tym czasie kapustę zalać 200 ml wody ,dodać liść laurowy i gotować godzinę na wolnym ogniu. Kapustę odcedzić i posiekać.







    Namoczone grzyby opłukać i zalać wodą ,w której się moczyły ,przecedzoną przez gęste sito. Gotować przez 30 min ,tak by na koniec nie pozostawało prawie nic płynu.




      

 Obraną i pokrojoną w krążki cebulę zrumienić na 2 łyżkach masła.
Wraz z grzybami zemleć w maszynce do mięsa.









 Na patelni roztopić resztę masła ,włożyć posiekaną kapustę oraz grzyby ,podsmażyć 7-8 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem.






 Przygotować ciasto

W przesianej mące zrobić dołek ,wbić jajko ,wsypać szczyptę soli i zagnieść ciasto ,dodając ok. 100 ml wody. Wyrabiać ,aż będzie gładkie. Rozwałkować na 2-2,5 mm grubości ,oprószając stolnicę mąką. Wycinać szklanką lub foremką koła.








 Na środek kłaść farsz i zlepić. Gotować w osolonej wodzie i wyjmować 3 min po tym jak wypłyną na powierzchnię.




2 komentarze:

  1. Przepyszne pierożki, przepis dopracowany na ostatni guzik, moje uznanie !

    OdpowiedzUsuń