Łosoś w cieście
Składniki
- Ciasto francuskie
- 2 filety z łososia
- 2 łyżki soku z cytryny
- Sól i pieprz
- 6 łyżek posiekanych mieszanych ziół
- 100 g mielonych migdałów
- 3 jajka
- 1/2 kg brokułów
- 3 gałązki bazylii
- 1 czerwona cebula
- 1/2 łyżeczki szafranu
- 250 ml śmietany
- 40 g masła
- 1 łyżka sezamu
PrzygotowanieCiasto rozłożyć i wykroić kwadraty 40x40 cm ,na każdy położyć 
filet rybny. Zioła wymieszać z migdałami ,2 jajami , solą i pieprzem. 
Filety posmarować przygotowaną pastą ,zawinąć w ciasto. Pozostałe jajko 
rozdzielić. Białkiem posmarować brzegi ciasta i mocno docisnąć. 
Paczuszki posmarować rozkłóconym żółtkiem ,położyć na blasze przykrytej 
pergaminem. Piec w piekarniku ok.. 25 min.
 Brokuły oczyścić ,umyć ,podzielić na różyczki. Blanszować w osolonej 
wodzie ok. 5 min ,odcedzić ,przelać zimną wodą i osączyć. Bazylię 
opłukać i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w ósemki.
 Szafran rozpuścić w 1 łyżeczce gorącej wody. Śmietanę podgrzać w 
rondelku. Dodać cebulę ,bazylię i szafran ,doprawić solą i pieprzem. Sos
 zagotować na średnim ogniu ,przecedzić przez sitko i odstawić w ciepłe 
miejsce.
 Na patelni na maśle zrumienić sezam. Dodać brokuły ,wymieszać ,podgrzać 
,doprawić solą i pieprzem. Rybę w cieście pokroić ,podawać z brokułami i
 sosem szafranowym
 
 
 
          
      
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz