Łosoś w cieście
Składniki
- Ciasto francuskie
- 2 filety z łososia
- 2 łyżki soku z cytryny
- Sól i pieprz
- 6 łyżek posiekanych mieszanych ziół
- 100 g mielonych migdałów
- 3 jajka
- 1/2 kg brokułów
- 3 gałązki bazylii
- 1 czerwona cebula
- 1/2 łyżeczki szafranu
- 250 ml śmietany
- 40 g masła
- 1 łyżka sezamu
Przygotowanie
Ciasto rozłożyć i wykroić kwadraty 40x40 cm ,na każdy położyć
filet rybny. Zioła wymieszać z migdałami ,2 jajami , solą i pieprzem.
Filety posmarować przygotowaną pastą ,zawinąć w ciasto. Pozostałe jajko
rozdzielić. Białkiem posmarować brzegi ciasta i mocno docisnąć.
Paczuszki posmarować rozkłóconym żółtkiem ,położyć na blasze przykrytej
pergaminem. Piec w piekarniku ok.. 25 min.
Brokuły oczyścić ,umyć ,podzielić na różyczki. Blanszować w osolonej
wodzie ok. 5 min ,odcedzić ,przelać zimną wodą i osączyć. Bazylię
opłukać i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w ósemki.
Szafran rozpuścić w 1 łyżeczce gorącej wody. Śmietanę podgrzać w
rondelku. Dodać cebulę ,bazylię i szafran ,doprawić solą i pieprzem. Sos
zagotować na średnim ogniu ,przecedzić przez sitko i odstawić w ciepłe
miejsce.
Na patelni na maśle zrumienić sezam. Dodać brokuły ,wymieszać ,podgrzać
,doprawić solą i pieprzem. Rybę w cieście pokroić ,podawać z brokułami i
sosem szafranowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz