środa, 18 grudnia 2013

Łosoś w cieście
















Składniki

  • Ciasto francuskie
  • 2 filety z łososia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Sól i pieprz
  • 6 łyżek posiekanych mieszanych ziół
  • 100 g mielonych migdałów
  • 3 jajka
  • 1/2 kg brokułów
  • 3 gałązki bazylii
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 łyżeczki szafranu
  • 250 ml śmietany
  • 40 g masła
  • 1 łyżka sezamu

    Przygotowanie

      Ciasto rozłożyć i wykroić kwadraty 40x40 cm ,na każdy położyć filet rybny. Zioła wymieszać z migdałami ,2 jajami , solą i pieprzem. Filety posmarować przygotowaną pastą ,zawinąć w ciasto. Pozostałe jajko rozdzielić. Białkiem posmarować brzegi ciasta i mocno docisnąć. Paczuszki posmarować rozkłóconym żółtkiem ,położyć na blasze przykrytej pergaminem. Piec w piekarniku ok.. 25 min.
    Brokuły oczyścić ,umyć ,podzielić na różyczki. Blanszować w osolonej wodzie ok. 5 min ,odcedzić ,przelać zimną wodą i osączyć. Bazylię opłukać i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w ósemki.
    Szafran rozpuścić w 1 łyżeczce gorącej wody. Śmietanę podgrzać w rondelku. Dodać cebulę ,bazylię i szafran ,doprawić solą i pieprzem. Sos zagotować na średnim ogniu ,przecedzić przez sitko i odstawić w ciepłe miejsce.
    Na patelni na maśle zrumienić sezam. Dodać brokuły ,wymieszać ,podgrzać ,doprawić solą i pieprzem. Rybę w cieście pokroić ,podawać z brokułami i sosem szafranowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz