Karkówka duszona w sosie własnym
Składniki
- 600 g karkówki
- 1 łyżeczka vegety
- 3 cebule
- 4 łyżki mąki
- liść laurowy
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 ziarna pieprzu czarnego
Przygotowanie
Mięso opłucz, przekrój wzdłuż na pół a następnie pokrój na kotlety grubości 2 cm.
Każdy rozbij lekko tłuczkiem, posyp pieprzem i oprósz mąką.
W następnej kolejności obsmaż je z obu stron na złoty kolor na rozgrzanej oliwie.
Cebule pokrój w piórka i przesmaż w garnku na rozgrzanej oliwie, dodaj
majeranek, listek, ziele oraz pieprz. Gdy nabierze złotego koloru wsyp
pozostałą mąkę i przesmaż razem.
Cebulę zalej 1 l wrzącej wody.
Włóż mięso, łyżeczkę vegety i duś na małym ogniu do momentu, gdy mięso będzie miękkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz