poniedziałek, 30 grudnia 2013

Karkówka duszona w sosie własnym
















Składniki

  • 600 g karkówki
  • 1 łyżeczka vegety
  • 3 cebule
  • 4 łyżki mąki
  • liść laurowy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna pieprzu czarnego

    Przygotowanie

    Mięso opłucz, przekrój wzdłuż na pół a następnie pokrój na kotlety grubości 2 cm.
    Każdy rozbij lekko tłuczkiem, posyp pieprzem i oprósz mąką.
    W następnej kolejności obsmaż je z obu stron na złoty kolor na rozgrzanej oliwie.
    Cebule pokrój w piórka i przesmaż w garnku na rozgrzanej oliwie, dodaj majeranek, listek, ziele oraz pieprz. Gdy nabierze złotego koloru wsyp pozostałą mąkę i przesmaż razem.
    Cebulę zalej 1 l wrzącej wody.
    Włóż mięso, łyżeczkę vegety i duś na małym ogniu do momentu, gdy mięso będzie miękkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz