wtorek, 31 grudnia 2013

Dynie nadziewane grzybami i boczkiem


















Składniki

  • 4 małe dynie
  • 200 g boczniaków
  • 200 g grzybów shitake
  • 125 g masła
  • 50 g cukru brązowego
  • Sól
  • Mielona gałka muszkatołowa
  • Mielony cynamon
  • Goździki
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 pęczek mieszanych ziół / liście laurowe , rozmaryn /
  • 8 plastrów bekonu / ok. 100g / sugeruję więcej
  • 1 cebula

    Przygotowanie

      Dynie umyć , odciąć wierzchy , usunąć pestki . Grzyby oczyścić , pokroić. Na patelni roztopić połowę masła , dodać grzyby , podsmażyć. W rondelku rozpuścić resztę masła , wymieszać z cukrem i solą , cynamonem , gałką muszkatołową i goździkami / wcześniej je zemleć/.

    Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Dynie posmarować w środku masłem z przyprawami oraz syropem klonowym. Do każdej dyni włożyć porcję duszonych grzybów.

    Bekon pokroić w paski , wyłożyć na grzyby w dyniach. Dynie ustawić w żaroodpornym naczyniu. Cebulę obrać , pokroić w ćwiartki , zioła opłukać , oba składniki włożyć do naczynia z dyniami. Wlać gorącą wodę na wysokość 3 cm. Dynię dusić w piekarniku ok. 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz