Dynie nadziewane grzybami i boczkiem
Składniki
- 4 małe dynie
- 200 g boczniaków
- 200 g grzybów shitake
- 125 g masła
- 50 g cukru brązowego
- Sól
- Mielona gałka muszkatołowa
- Mielony cynamon
- Goździki
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 pęczek mieszanych ziół / liście laurowe , rozmaryn /
- 8 plastrów bekonu / ok. 100g / sugeruję więcej
- 1 cebula
Przygotowanie
Dynie umyć , odciąć wierzchy , usunąć pestki . Grzyby oczyścić ,
pokroić. Na patelni roztopić połowę masła , dodać grzyby , podsmażyć. W
rondelku rozpuścić resztę masła , wymieszać z cukrem i solą , cynamonem ,
gałką muszkatołową i goździkami / wcześniej je zemleć/.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Dynie posmarować w środku masłem z
przyprawami oraz syropem klonowym. Do każdej dyni włożyć porcję
duszonych grzybów.
Bekon pokroić w paski , wyłożyć na grzyby w dyniach. Dynie ustawić w
żaroodpornym naczyniu. Cebulę obrać , pokroić w ćwiartki , zioła opłukać
, oba składniki włożyć do naczynia z dyniami. Wlać gorącą wodę na
wysokość 3 cm. Dynię dusić w piekarniku ok. 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz