niedziela, 22 grudnia 2013

Duszony dorsz z warzywami

















Składniki

  • 70 dag filetów z dorsza
  • 3 pomidory
  • Cebula
  • 2 łyżki masła
  • 4 małe papryczki (zielone i czerwone)
  • Cytryna
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 szklanki bulionu lub białego wytrawnego wina

    Przygotowanie

    Oczyszczamy papryki i kroimy w cienkie paski. Cebulę kroimy w półplastry. Pomidory parzymy , zdejmujemy skórkę i kroimy w ósemki , z cytryny wyciskamy sok. Koperek drobno kroimy. Filety podzielone na porcje przyprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy w rondelku masło ,wkładamy pomidory i cebulę ,smażymy 3 min ,potem dodajemy paprykę i smażymy razem 5 min ,następnie wlewamy bulion (bądź wino) oraz sok z cytryny. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy i zagotowujemy ,po czym układamy na warzywa filety i gotujemy pod przykryciem ok. 15 min (aż będą miękkie) ,posypujemy koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz