Duszony dorsz z warzywami
Składniki
- 70 dag filetów z dorsza
- 3 pomidory
- Cebula
- 2 łyżki masła
- 4 małe papryczki (zielone i czerwone)
- Cytryna
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 szklanki bulionu lub białego wytrawnego wina
Przygotowanie
Oczyszczamy papryki i kroimy w cienkie paski. Cebulę kroimy w
półplastry. Pomidory parzymy , zdejmujemy skórkę i kroimy w ósemki , z
cytryny wyciskamy sok. Koperek drobno kroimy. Filety podzielone na
porcje przyprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy w rondelku masło
,wkładamy pomidory i cebulę ,smażymy 3 min ,potem dodajemy paprykę i
smażymy razem 5 min ,następnie wlewamy bulion (bądź wino) oraz sok z
cytryny. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy i zagotowujemy
,po czym układamy na warzywa filety i gotujemy pod przykryciem ok. 15
min (aż będą miękkie) ,posypujemy koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz