niedziela, 22 grudnia 2013

Sałatka z selera z chrupiącą sałatą
















Składniki

  • 80 ml soku jabłkowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól morska
  • 300 g selera naciowego
  • 4 łyki oliwy "extra virgine"
  • 100 g sałaty / np. roszponka , sałata rzymska , radicchio
  • 80 g parmezanu
  • 8 pomidorów koktajlowych
  • zioła

    Przygotowanie

      Sok jabłkowy wymieszać z sokiem z cytryny , solą i pieprzem.
    Seler oczyścić , pokroić na cienkie plasterki. Ułożyć je w misce , skrapiając 2/3 porcji przygotowanego sosu , marynować ok. 60 min.
    Rozłożyć na talerzach i skropić 2 łyżkami oliwy.

    Sałatę oczyścić , osuszyć i porwać na małe kawałki . 2 łyżki oliwy wymieszać z resztą sosu jabłkowego , polać nim sałatę , wymieszać.
    Parmezan zetrzeć w wiórki , posypać nim sałatę.Ozdobić pomidorami i posiekanymi ziołami.

    Można użyć selera korzennego / wersja oryginalna przepisu/. Kto nie lubi selera , przystawkę możne przygotować z młodej kalarepy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz