Sałatka z selera z chrupiącą sałatą
Składniki
- 80 ml soku jabłkowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól morska
- 300 g selera naciowego
- 4 łyki oliwy "extra virgine"
- 100 g sałaty / np. roszponka , sałata rzymska , radicchio
- 80 g parmezanu
- 8 pomidorów koktajlowych
- zioła
Przygotowanie
Sok jabłkowy wymieszać z sokiem z cytryny , solą i pieprzem.
Seler oczyścić , pokroić na cienkie plasterki. Ułożyć je w misce ,
skrapiając 2/3 porcji przygotowanego sosu , marynować ok. 60 min.
Rozłożyć na talerzach i skropić 2 łyżkami oliwy.
Sałatę oczyścić , osuszyć i porwać na małe kawałki . 2 łyżki oliwy
wymieszać z resztą sosu jabłkowego , polać nim sałatę , wymieszać.
Parmezan zetrzeć w wiórki , posypać nim sałatę.Ozdobić pomidorami i posiekanymi ziołami.
Można użyć selera korzennego / wersja oryginalna przepisu/. Kto nie lubi selera , przystawkę możne przygotować z młodej kalarepy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz