Ciasto kukurydziano-migdałowe
Składniki
- 150 g mąki kukurydzianej
- 6 jajek
- 150 g cukru
- 1/2 laki wanilii
- 100 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki płatków migdałowych
- sól
- tłuszcz i bułka tarta do posmarowania blachy
- 1 dżem ( użyłem wiśniowego )
- Masa:
- 400 ml mleka
- 1 i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki aromatu migdałowego
- 200 g masła
Przygotowanie
-
Masło roztopić i ostudzić. Formę do pieczenia (małą kwadratową)
natłuścić i posypać bułką tartą. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka
utrzeć z cukrem oraz szczyptą soli na puszystą masę. Laskę wanilii
przekroić wzdłuż ,wyskrobać miąższ i dodać do utartych żółtek. Mąkę
kukurydzianą przesiać wprost do masy żółtkowej i wymieszać. Wlać
ostudzone masło i ponownie wymieszać. Na koniec ciasto delikatnie
połączyć ze sztywną pianą z białek. Przełożyć do formy ,powierzchnię
wyrównać i posypać płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 180 stopni C
przez ok 35 min.
-
Do rondelka wlać mleko dodać masło ,zagotować. Dodać aromat
migdałowy. W niewielkiej ilości zimnego mleka rozmieszać budyń i dodać
do mleka z masłem. Mieszać aż zgęstnieje. Gdy budyń będzie letni
,dokładnie wymieszać ( najlepiej mikserem ) na gładką masę.
- Ciasto przekroić na połowę ( wzdłuż ) ,zdjąć górę. Spód
posmarować najpierw dżemem ,następnie wylać masę budyniową ,wyrównać i
przykryć górą ciasta. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz