poniedziałek, 23 grudnia 2013

Ciasto kukurydziano-migdałowe

















Składniki

  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 6 jajek
  • 150 g cukru
  • 1/2 laki wanilii
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • sól
  • tłuszcz i bułka tarta do posmarowania blachy
  • 1 dżem ( użyłem wiśniowego )
  • Masa:
  • 400 ml mleka
  • 1 i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 200 g masła

    Przygotowanie

  • Masło roztopić i ostudzić. Formę do pieczenia (małą kwadratową) natłuścić i posypać bułką tartą. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem oraz szczyptą soli na puszystą masę. Laskę wanilii przekroić wzdłuż ,wyskrobać miąższ i dodać do utartych żółtek. Mąkę kukurydzianą przesiać wprost do masy żółtkowej i wymieszać. Wlać ostudzone masło i ponownie wymieszać. Na koniec ciasto delikatnie połączyć ze sztywną pianą z białek. Przełożyć do formy ,powierzchnię wyrównać i posypać płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok 35 min.
  • Do rondelka wlać mleko dodać masło ,zagotować. Dodać aromat migdałowy. W niewielkiej ilości zimnego mleka rozmieszać budyń i dodać do mleka z masłem. Mieszać aż zgęstnieje. Gdy budyń będzie letni ,dokładnie wymieszać ( najlepiej mikserem ) na gładką masę.
     
  • Ciasto przekroić na połowę ( wzdłuż ) ,zdjąć górę. Spód posmarować najpierw dżemem ,następnie wylać masę budyniową ,wyrównać i przykryć górą ciasta. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz