Miodowe żeberka
Składniki
- 1 kg żeberek
- 2 cebule
- 5 jabłek
- olej 1 łyżka masła
- Marynata:
- 3 łyżki miodu
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki wódki
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- kawałek imbiru
- kilka kropli sosu tabasco
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Mięso umyć ,osuszyć ,pokroić na porcje ,każda z jednym żebrem.
Wszystkie składniki marynaty połączyć ,dodać obrane i starte kłącze
imbiru ,dokładnie wymieszać. Żeberka posmarować marynatą ,włożyć do
lodówki na około godzinę. Wyjąć ,osączyć ,zrumienić na rozgrzanym oleju
,przełożyć do naczynia żaroodpornego ,piec 20-30 min ,smarując marynatą.
Na oleju pozostałym ze smażenia żeberek usmażyć pokrojoną w talarki
cebulę. Jabłka umyć ,wyjąć gniazda nasienne ,pokroić w plasterki
,poddusić na maśle. Przed końcem pieczenia żeberka obłożyć cebulą i
jabłkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz