czwartek, 28 listopada 2013

Miodowe żeberka


















Składniki

  • 1 kg żeberek
  • 2 cebule
  • 5 jabłek
  • olej 1 łyżka masła
  • Marynata:
  • 3 łyżki miodu
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki wódki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • kawałek imbiru
  • kilka kropli sosu tabasco
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Mięso umyć ,osuszyć ,pokroić na porcje ,każda z jednym żebrem. Wszystkie składniki marynaty połączyć ,dodać obrane i starte kłącze imbiru ,dokładnie wymieszać. Żeberka posmarować marynatą ,włożyć do lodówki na około godzinę. Wyjąć ,osączyć ,zrumienić na rozgrzanym oleju ,przełożyć do naczynia żaroodpornego ,piec 20-30 min ,smarując marynatą. Na oleju pozostałym ze smażenia żeberek usmażyć pokrojoną w talarki cebulę. Jabłka umyć ,wyjąć gniazda nasienne ,pokroić w plasterki ,poddusić na maśle. Przed końcem pieczenia żeberka obłożyć cebulą i jabłkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz