sobota, 19 kwietnia 2025

Niesernik z dyni

To oficjalnie mogę napisać, że mój eksperyment zakończył się sukcesem. Trudno było wymyślić nazwę, roboczo nazwałem je sernikiem z dyni. Po kilku godzinach namysłu...w między czasie robiłem jeszcze babkę szafranową, sałatkę z ciecierzycy, gołąbki bez zawijania z kiszonej kapusty, żuramen i oczek pieczony...stwierdziłem, że nie dam się ludziom pozabijać za użycie słowa Sernik. Niesernik trochę nakreśla z czym możemy mieć do czynienia. Bo tak, sernik kojarzy nam się z ciastem z sera, a niesernik oznacza ciacho o konsystencji sernika, ale bez użycia głównego składnika, jakim jest biały ser. W obecnych czasach ludzie są w stanie słownie pozabijać się o wszystko. Wystarczy popatrzyć na FB i komentarze do niektórych postów. Skąd w nich tyle jadu i zawiści? Przecież wystarczy przejść obojętnie obok tego, co nam się nie podoba. Z użycia nazwy takiej jak Sernik robi się mega drama, bo jak tak można?!? To nie ma prawa nazywać się tak, a tak. Prawdę pisząc, mam do głęboko w przysłowiowych czterech literach.
Wracając do mojego eksperymentalnego ciacha, mogę z dumą polecić tę słodkość.
Arek Gie (przepis na tortownicę 24 cm)


 

 

 

 

 

Składniki:
 

 

 

 

Biszkopt:
 

 

 

 

1 jajko
25 g mąki tortowej
25 g mąki ziemniaczanej
60 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


 

 

 

 

Masa dyniowa:
 

 

 

 

700 g dyni hokkaido
0,5 szklanki cukru
1 paczka cukru waniliowego
3 jajka
2 opakowania budyniu pumpkin spice latte od Winiary
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki zimnego mleka
1 szklanka mleka w proszku
1 szczypta soli

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Dynię wraz ze skórką dzielimy na ćwiartki, skrapiamy olejem i pieczemy 50 minut w temperaturze 200°C (najlepiej pod przykryciem, żeby się nie przypaliła). Następnie wyciągamy i studzimy. Przy pomocy łyżki do zupy, oddzielamy miąższ od skórki. Dynię blendujemy na gładko przez 5-7 minut.
 

Białko oddzielamy od żółtka, ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtko oraz cukier (po łyżeczce). Produkty sypkie mieszamy ze sobą w misce, dodajemy partiami do jajka. Dno tortownicy wyściełamy papierem do pieczenia, przelewamy masę i pieczemy 20 min w temperaturze 180°C. Studzimy.
 

Dynię, żółtka, cukier waniliowy, budyń miksujemy na gładką masę. Następnie cienkim strumieniem wlewamy olej (cały czas miksujemy). Kolejno wsypujemy (po łyżce) mleko w proszku, dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Po ubiciu (cały czas miksując) partiami wsypujemy cukier. Ubijamy do momentu kiedy piana będzie sztywna i lśniąca.
Do ubitej piany dodajemy masę serową (partiami). Mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki.
Masę wylewamy na herbatniki, na wierzch układamy połówki truskawek. Pieczemy 55 minut w temperaturze 180°C. Jeśli góra zacznie za bardzo zaczyna się przypiekać, nad blaszkę z ciastem wsuwamy dużą blachę od piekarnika.
Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika, studzimy.

 


 

2 komentarze: