niedziela, 2 lutego 2025

Pączki

 Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, więc warto sięgnąć po sprawdzony, babciny przepis na jedne z najbardziej popularnych, słodkich przekąsek. Oczywiście mowa tutaj o pączkach. Kto jeszcze nie próbował własnych sił, tego gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu, chociażby po to by docenić kunszt cukierniczy. Wtedy doceni się smak prawdziwych pączków. Przepis jest pracochłonny i czasochłonny, ale rezultat wynagrodzi Wam owe starania. Gorąco zachęcam i polecam Arek Gie 









Składniki:
 

 

 

 

500 g mąki pszennej tortowej
250 ml ciepłego mleka
4 żółtka jaj
40 g cukru
25 g świeżych drożdży
50 g masła
szczypta soli
Dodatkowo:
1,5 litra oleju rzepakowego
dżem lub marmolada do pączków

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, dodajemy łyżkę mąki oraz 3 łyżki mleka. Składniki łączymy, miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
Do dużej miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy żółtka, szczyptę soli, roztopione masło, ciepłe mleko i zaczyn drożdżowy. Wszystkie składniki wyrabiamy dłońmi przez około 20 minut (lub mikserem przez 6-7 minut). Najważniejsze żeby ciasto było jednolite. Miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 90 minut.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-2,5 cm wkrawamy 6-7 cm okręgi, które umieszczamy na papierze i przykrywamy bawełnianą ściereczką. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 20-25 minut.
W tym czasie rozgrzewamy olej (musi być bardzo gorący).
Pączki smażymy po około 2-3 minut na stronę. Wyciągamy łyżką cedzakową i osączamy z nadmiaru tłuszczu przy pomocy papierowego ręcznika.
Przy pomocy rękawa cukierniczego oraz końcówki do nadziewania, faszerujemy ulubionym dżemem lub marmoladą.
Dekorujemy lukrem lub cukrem pudrem.



2 komentarze:

  1. Ale wypas! A co do lukru to słowo: "skąpane" jeszcze nie oddaje tej obfitości :-DD

    OdpowiedzUsuń