wtorek, 3 grudnia 2024

Karczek z sosem miodowo-musztardowym na puree z selera

 Chcecie skosztować czegoś nietuzinkowego, a zarazem szybkiego i prostego w przygotowaniu? To ten przepis jest "całkiem" dla Was. Ostatnio bywam w rozjazdach i często coś próbuję lub gotuję. Podpatrywanie najlepszych i praca z nimi, to niespodziewany efekt znalezienia się we właściwym miejscu o właściwej porze. Efekty można było próbować na miejscu na targach EKOstyl w Bielsku-Białej. A teraz możecie też przygotować sobie małe co nieco we własnych, przysłowiowych, czterech ścianach. Gorąco polecam
Arek Gie

 


 

 

 

 

 

Składniki:
 

 

 

 

4 kotlety z karczku cielęcego (po 150-200 g)
sól, pieprz
100 g masła
Sos:
50 g masła
2 pełne łyżki miodu (ulubionego)
2 łyżki musztardy francuskiej
1 posiekany ząbek czosnku
sól, pieprz
Puree z selera
1 kg pokrojonego w kostkę selera korzeniowego
1 litr mleka
50 g masła
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Zaczynamy od przygotowania puree z selera.
Seler gotujemy w mleku z odrobiną masła przez około 20-25 minut. Odcedzamy, miksujemy na gładko z masłem (50 g). Do smaku doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
 

Kotlety oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym maśle do uzyskania rumianego koloru.
 

Na rozgrzany tłuszcz wylewamy miód, chwilę podgrzewamy, aż stanie się płynny i połączy się z masłem. Dodajemy musztardę, łączymy ze składnikami, po czym dodajemy czosnek. Smażymy jeszcze chwilę, doprawiając do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
 

Na środek talerza nakładamy puree, kładziemy kotlet, polewamy sosem.


 


 

1 komentarz: