Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hannę Szymanderską. Kuchnia polska, to obowiązkowa pozycja w biblioteczce kucharza amatora. Tym razem na "tapetę" wziąłem niesamowitą, aromatyczną i megasmaczną zupę na gęsinie. Idealna dla smakoszy grzybów, a przede wszystkim zup grzybowych.
Arek Gie
Składniki:
1 kg gęsiny
5-6 suszonych borowików
4 winne jabłka
2 cebule
1 marchew
1 pietruszka
1/2 selera korzeniowego
sok z cytryny
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1 szklanka kaszy jęczmiennej perłowej
2 łyżki masła
1/2 szklanki gęstej śmietany
2 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Grzyby zalewamy niewielką ilością przegotowanej wody, zostawiamy na 3 godziny, po czym gotujemy.
Obrane warzywa i mięso myjemy i przekładamy do garnka, zalewamy wodą (1,5 litra). Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy pół godziny.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i dodajemy do wywaru wraz z kminkiem. Gotujemy dalsze 30 minut.
Wywar przecedzamy, łączymy z wodą z gotowania grzybów i grzybami pokrojonymi w paski. Z gęsiny usuwamy kości, a mięso kroimy w kostkę. Dodajemy do wywaru.
3 szklanki osolonej wody zagotowujemy i wrzucamy kaszę jęczmienną, gotujemy na niewielkim ogniu, aż kasza zmięknie i wchłonie wodę. Dodajemy masło i ucieramy na jednolitą masę, stopniowo dodając śmietanę.
Kaszę łączymy z wywarem, dokładnie mieszamy, podgrzewamy.
Przed podaniem posypujemy posiekanym kminkiem.
TO jest coś jak kulajda, którą niedawno gotowałam, tylko jeszcze bardziej aromatyczna przez tę gęsinę :-)
OdpowiedzUsuń