środa, 6 marca 2024

Kurczak pod orzechową kruszonką

 Drób, to chyba najpopularniejsze mięso na polskich stołach. Klasyki przerabiamy przynajmniej kilka razy w miesiącu...a to filet w panierce, a to pieczone udka lub skrzydełka, w śmietanie, w sosie, z pomidorami...można by tu mnożyć przepisy, ale warto na jeden zwrócić szczególną uwagę. Kurczak pod kruszonką? Świetne urozmaicenie naszej "codziennej" kuchni. Przygotowanie to około 20 minut, pieczenie drugie tyle i mamy super danie, które zaskakuje swoim smakiem. Zaintrygowani i gotowi do czterdziestominutowego "wycisku" w kuchni? Gorąco polecam

Arek Gie

 

 

 

 

 

Składniki:
 

 

 

 

500 g filetów z kurczaka
500 ml bulionu drobiowego
1 łyżka masła
1 duża cebula
1 cukinia
150 ml gęstej śmietany 18%
4 łyżki posiekanej bazylii
sól, pieprz
 

 

 

 

Kruszonka:
 

150 g mąki pszennej
100 g masła
50 g posiekanych orzechów włoskich

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

 

Filety z kurczaka oczyszczamy, gotujemy przez kilka minut w bulionie drobiowym. Mięso wyciągamy, studzimy i kroimy w dużą kostkę.
 

Na rozgrzanym maśle smażymy cebulę, dodajemy do mięsa. Dodajemy śmietanę, posiekaną bazylię i 50 ml bulionu drobiowego. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do naczynia żaroodpornego.
 

Cukinię kroimy w plasterki i smażymy na pozostałym tłuszczu. Układamy pomiędzy mięsem.
 

Mąkę rozcieramy z masłem, dodajemy orzechy, sól i pieprz do smaku. Rozkruszamy na mięsie i cukinii.
 

Całość zapiekamy 20-25 minut w temperaturze 180°C


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz