Kolejna rybna propozycja na solidną dawkę kwasów omega w chrupiącej panierce. Tym razem podałem na puree z batatów z dodatkiem tymianku i masła oraz pieczarkami duszonymi w śmietanie z dodatkiem parmezanu. Paluszki lizać.
Arek Gie
Składniki:
500 g ryby morskiej (u mnie dorsz)
1 szklanka mąki
300 ml jasnego piwa
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smażenia
sól, pieprz
Przygotowanie:
Z ryby usuwamy ości, dzielimy na mniejsze kawałki. Oprószamy solą i pieprzem.
Mąkę i proszek przesiewamy, stopniowo wlewamy piwo, dokładnie łączymy z mąką.
Rybę obtaczamy w mące, następnie zanurzamy w cieście i kładziemy na rozgrzany olej.
Smażymy na rumiano.
Niby klasyka, ale jaka doskonała! Przepięknie wygląda!
OdpowiedzUsuń☺️
Usuń