niedziela, 30 lipca 2023

Risotto z rabarbarem i rybą

 Na polskich stołach, zazwyczaj w piątki, podaje się rybę. Ja raczej od tego schematu odchodzę, jem kiedy chcę,a nie kiedy wypada. Najczęściej podaję w panierce, do tego ziemniaki i surówka z kiszonej kapusty. Klasyk. Czasami od stereotypów trzeba uciec, choć nie koniecznie komuś musi smakować moja propozycja na inne, nietypowe połączenie cudownej ryby jakim jest czarniak. Poniżej lista składników i opis przygotowania tego zaskakującego dania.

 


 

 

 

 

 

 

 

Składniki:
 

 

 

 

1,5 szklanki ryżu arborio
600 ml bulionu warzywnego
500 g rabarbaru (obranego, pokrojonego na 1 cm kawałki)
1 łyżka masła
100 ml białego wytrawnego wina
sól, pieprz
Ryba:
600 g czarniaka lub innej ulubionej
5 łyżek posiekanego lubczyku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka masła
sól, pieprz


 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Na rozgrzanym maśle podsmażamy ryż przez 2-3 minuty. Dodajemy rabarbar i wino, dusimy przez kilka minut, cały czas mieszając, by ryż nie przywarł do dna. Gdy alkohol odparuje, a rabarbar zacznie puszczać sok, stopniowo dodajemy bulionu (pamiętając o tym, by cały czas mieszać). Gdy ryż wchłonie bulion, dodajemy kolejną porcję, aż do momentu, kiedy będzie al dente. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
W tym samym czasie przygotowujemy rybę.
Kroimy ją na kawałki, mieszamy z lubczykiem i sokiem z cytryny.Oprószamy solą i pieprzem.
Smażymy na rozgrzanym maśle.
Podajemy z przygotowanym rabarbarowym risotto. 






2 komentarze:

  1. Ale ciekawe danie! Chętnie bym zjadła takie nieoczywiste połączenie, chociaż podejrzewam, że H&C będzie (jak zwykle) żądała czegoś na kształt fiszendczipsu, bo to im najbardziej pasi :-D

    OdpowiedzUsuń