Krupienik, to nic innego jak zapiekana kasza gryczana z dodatkiem białego sera. Jego przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Idealny do spożywania z dodatkiem wytopionej słoniny z cebulką, do tego szklana zimnego kefiru. Petarda!
Jakby kogoś w "kiełki" gryzło, to fajnie sprawdza się też, jako dodatek do dania głównego np. w towarzystwie jakiegoś sosu i "pajdy" mięcha. Do tego kiszony ogórek. Mistrzostwo!
Tak czy siak, można zrobić w jeden dzień z kefirem, na drugi w "towarzystwie". Jeśli nie lubicie palonej, to i zwykła się nada.
Próbujcie!
Składniki:
300 g kaszy gryczanej
400 g twarogu
2 jajka
50 g cukru
50 g masła
3 łyżki bułki tartej
150 g gęstej śmietany
sól
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy, studzimy.
Ser przecieramy. dodajemy do kaszy z jajkami i cukrem. Masę wyrabiamy, do smaku doprawiamy solą.
Blachę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą, wykładamy kaszę.
Wierzch smarujemy śmietaną.
Zapiekamy 20-25 minut w temperaturze 190°C.
Zapiekankę kroimy na kwadraty.
Chętnie zrobię taką zapiekankę. Uzywam kaszy gryczanej niepalonej
OdpowiedzUsuń. Twoje przepisy bardzo trafiają w moje gusta :)
Bardzo mi miło 😘
UsuńBardzo fajny przepis. Czy dodatek cukru nie sprawia, że ta zapiekanka jest słodkawa ? Z góry dziękuję za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńCukru prawie nie czuć. Krupienik jest potrawą wytrawną. Gorąco polecam.
Usuń