sobota, 3 grudnia 2022

Jabłkowy jogurtowiec

Bardzo proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Coś dla maniaków szarlotek i wszelakich jabłkowców, czyli dla mnie. Nie jest przesadnie słodkie, dla mnie idealne. Słodkość biszkoptów stopniowo przełamywana jest mniej słodkim jogurtem i w końcu słodko-kwaskową masą jabłkową.







Składniki:
 

 

800 g jogurtu pieczone jabłko
1 opakowanie biszkoptów lady fingers
4 łyżeczki żelatyny
800 g słodkich jabłek
1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1 galaretka cytrynowa


 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

Na dnie blaszki ( 28x19 ) układamy ciastka.
Jogurt przekładamy do wysokiej miski, dodajemy do niego żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie. Składniki dokładnie mieszamy, chłodzimy i wylewamy na biszkopty. Przekładamy do lodówki by masa stężała.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do garnka dodając niedużą ilość wody/ cynamon, goździki (podczas duszenia jabłka puszczą sok) i galaretkę (na "sucho"). Mieszamy, aż składniki się połączą, a jabłka staną się "kruche". Studzimy i wykładamy na masę jogurtową. Schładzamy w lodówce.




2 komentarze:

  1. Ciasto wygląda bardzo smacznie i jak prosto można go zrobić. Piękna zastawa. Nie można od niej oderwać wzroku.

    OdpowiedzUsuń