środa, 21 kwietnia 2021

Zupa z białej rzodkwi i kapusty

Biała rzodkiew charakteryzuje się ostrym, wyrazistym smakiem i aromatem. Ma ona w sobie więcej olejków eterycznych niż jej mniejsza kuzynka, rzodkiewka. Jest silnym antyoksydantem, obniża poziom cukru we krwi. W 100 g znajduje się zaledwie 16 kcal! Dzisiaj postanowiłem zrobić tzw. kapuśniak z młodej kapusty. Do tej pory zawsze wkrajałem ziemniaki do zupy, jednak nadszedł czas na zmiany. Troszkę kapuśniaczek „odchudziłem”, przy okazji nadając mu lekko pikantnego charakteru. Fani lekkich, wiosennych zup będą zachwyceni.

 

<AG>

 


 

 

 

 

 Składniki:

 

 

500 g białej rzodkwi

2 marchewki

1 ząbek czosnku

50 g masła

1 por (biała część)

2 liście laurowe

2 ziarna ziela angielskiego

1,2 L wrzątku

300 g młodej kapusty

1 pęczek koperku

Sól, pieprz

 

 

 Przygotowanie:

 

 

Na rozgrzanym maśle podsmażamy rzodkiew pokrojoną w kostkę wraz z pokrojoną marchewką i porem (piórka). Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy, lekko podlewamy wrzątkiem, wrzucamy liście i ziele oraz 1/3 łyżeczki soli. Dusimy pod przykryciem przez kwadrans.

Następnie dolewamy wrzątku, dodajemy poszatkowaną kapustę, gotujemy do jej miękkości.

Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym koperkiem.

 


 

 

 


1 komentarz:

  1. Zupy z białą rzodkwią jeszcze nie robiłam. Świetna propozycja na wiosnę.

    OdpowiedzUsuń