poniedziałek, 1 marca 2021

Zupa z brukselką i pieczarkami

Dzisiejszy pomysł kulinarny, ze względu na jeden ze składników, może u niektórych wzbudzać kontrowersje. Ale jeśli nawet, ktoś taki by się trafił, to ja będę namawiał do przełamaniu oporów, bo wykorzystane do przygotowania warzywo jest bardzo zdrowe! Mowa oczywiście o brukselce. A w połączeniu z pozostałymi składnikami gwarantuję, że wyjdzie nam bardzo pożywna i smaczna zupa, pełna nie tylko witamin i minerałów, tak niezbędnych do utrzymania dobrego zdrowia po zimie, ale i wyjątkowo smaczna. Zatem wszyscy, dla których dobra kondycja organizmu, oraz doznania smakowe idą w parze, powinni zapoznać się z przepisem, a jeszcze lepiej, przygotować sobie według niego: zupę z brukselki z pieczarkami, do czego szczerze zachęcam! Szczegóły przygotowania i opis w linku! Smacznego!

<WJ>

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:


 

 

 

500 g karkówki wieprzowej

200 g brązowych pieczarek

300 g brukselki

3 ziemniaki

2 marchewki

1 puszka krojonych pomidorów

1 łyżka smalcu

1 łyżka mąki

1 łyżka natki pietruszki

Sól, pieprz

 

 

 

Przygotowanie:

 

 

Karkówkę kroimy w kostkę razem z pokrojonymi w talarki, pieczarkami, marchewką i ziemniakami (w kostkę), podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu.

Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy oczyszczone i przekrojone na pół, brukselki. Zagotowujemy.

Do zupy przelewamy pokrojone pomidory wraz z zalewą. Gotujemy przez kwadrans.

Na rozgrzany tłuszcz wsypujemy mąkę, lekko podsmażamy, dodajemy gorący bulion z którym łączymy zagęstnik.

Przelewamy do zupy, dokładnie łączymy, do smaku doprawiając solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

 

 


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz