Dzisiejszy pomysł kulinarny, ze względu na jeden ze składników, może u niektórych wzbudzać kontrowersje. Ale jeśli nawet, ktoś taki by się trafił, to ja będę namawiał do przełamaniu oporów, bo wykorzystane do przygotowania warzywo jest bardzo zdrowe! Mowa oczywiście o brukselce. A w połączeniu z pozostałymi składnikami gwarantuję, że wyjdzie nam bardzo pożywna i smaczna zupa, pełna nie tylko witamin i minerałów, tak niezbędnych do utrzymania dobrego zdrowia po zimie, ale i wyjątkowo smaczna. Zatem wszyscy, dla których dobra kondycja organizmu, oraz doznania smakowe idą w parze, powinni zapoznać się z przepisem, a jeszcze lepiej, przygotować sobie według niego: zupę z brukselki z pieczarkami, do czego szczerze zachęcam! Szczegóły przygotowania i opis w linku! Smacznego!
<WJ>
Składniki:
500 g karkówki wieprzowej
200 g brązowych pieczarek
300 g brukselki
3 ziemniaki
2 marchewki
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżka smalcu
1 łyżka mąki
1 łyżka natki pietruszki
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Karkówkę kroimy w kostkę razem z pokrojonymi w talarki, pieczarkami, marchewką i ziemniakami (w kostkę), podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu.
Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy oczyszczone i przekrojone na pół, brukselki. Zagotowujemy.
Do zupy przelewamy pokrojone pomidory wraz z zalewą. Gotujemy przez kwadrans.
Na rozgrzany tłuszcz wsypujemy mąkę, lekko podsmażamy, dodajemy gorący bulion z którym łączymy zagęstnik.
Przelewamy do zupy, dokładnie łączymy, do smaku doprawiając solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz