Dziś postanowiłem przyrządzić kolejne danie, którego głównym składnikiem jest ryba morska. Dorsz- o tą rybę toczone były wojny (wojny dorszowe) i nic w tym dziwnego, skoro jego mięso jest bogate w witaminy i minerały i bardzo smaczne! Żeby podkreślić i wzbogacić jego walory kulinarne serwuję go na grzybach shimeji, które tradycyjnemu grzybiarzowi mogą wydać się „zbyt egzotyczne”, a których walorem jest zachowanie jędrności po obróbce termicznej. Podane w sosie słodko kwaśnym, są bardzo aromatyczne i zwiększają paletę doznań smakowych, w zestawie z dorszem tworzą bardzo udany duet. Uzupełnieniem dania jest ryż, podany na sposób wietnamski, zasmażany z jajkiem… Jak całość smakuje? Ambitnych zachęcam do przyrządzenia jej według mojego przepisu, do którego podaję link. Zapewniam, że warto! Smacznego.
<WJ>
Składniki:
2 polędwice z dorsza (po 250 g)
100 g masła czosnkowego
1 ogórek sałatkowy
½ fenkułu
1 mandarynka
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
100 g ryżu
2 łyżki oleju rzepakowego
1 jajko L
150 g grzybów shimeji
50 ml wody
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka cukru palmowego
¼ łyżeczki mielonej kozieradki
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżeczka mąki z tapioki
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Grzyby oczyściłem, podzieliłem pojedynczo, podsmażyłem na rozgrzanym tłuszczu. Następnie lekko podlałem wodą i dusiłem pod przykryciem z sosem sojowym, cukrem kokosowym i szczyptą mielonej kozieradki. Pod koniec dodałem sos ostrygowy oraz mąkę rozrobioną w wodzie (1 łyżeczka-100 ml wody). Zagęściłem.
W tym samym czasie przygotowujemy ryż, który gotujemy na sypko w osolonym wrzątku. Odcedzamy, smażymy na rozgrzanym oleju. Po środku patelni robimy „puste miejsce”’, w które wbijamy jajko. Ścinamy i mieszamy z ryżem.
Ogórek kroimy na wstążki, koper w piórka. Mieszamy, polewamy sosem (sok z mandarynki, oliwa, miód, sól, pieprz).
Na rozgrzane masło wrzucamy dorsza oprószonego solą i pieprzem. Co chwilę podlewamy rozgrzanym tłuszczem. Smażymy na rumiano z obu stron (po 2 min).
Na talerz wykładamy ½ porcji grzybków, ½ ryżu, na wierzch ryba, obok surówka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz