niedziela, 28 lutego 2021

Dorsz na grzybach shimeji z zasmażanym ryżem

Dziś postanowiłem przyrządzić kolejne danie, którego głównym składnikiem jest ryba morska. Dorsz- o tą rybę toczone były wojny (wojny dorszowe) i nic w tym dziwnego, skoro jego mięso jest bogate w witaminy i minerały i bardzo smaczne! Żeby podkreślić i wzbogacić jego walory kulinarne serwuję go na grzybach shimeji, które tradycyjnemu grzybiarzowi mogą wydać się „zbyt egzotyczne”, a których walorem jest zachowanie jędrności po obróbce termicznej. Podane w sosie słodko kwaśnym, są bardzo aromatyczne i zwiększają paletę doznań smakowych, w zestawie z dorszem tworzą bardzo udany duet. Uzupełnieniem dania jest ryż, podany na sposób wietnamski, zasmażany z jajkiem… Jak całość smakuje? Ambitnych zachęcam do przyrządzenia jej według mojego przepisu, do którego podaję link. Zapewniam, że warto! Smacznego.

<WJ>

 


 

 

 

 

 

 

Składniki:

 

 

2 polędwice z dorsza (po 250 g)

100 g masła czosnkowego

1 ogórek sałatkowy

½ fenkułu

1 mandarynka

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka miodu

100 g ryżu

2 łyżki oleju rzepakowego

1 jajko L

150 g grzybów shimeji

50 ml wody

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka cukru palmowego

¼ łyżeczki mielonej kozieradki

1 łyżka sosu ostrygowego

1 łyżeczka mąki z tapioki

Sól, pieprz

 

 

 

Przygotowanie:

 

Grzyby oczyściłem, podzieliłem pojedynczo, podsmażyłem na rozgrzanym tłuszczu. Następnie lekko podlałem wodą i dusiłem pod przykryciem z sosem sojowym, cukrem kokosowym i szczyptą mielonej kozieradki. Pod koniec dodałem sos ostrygowy oraz mąkę rozrobioną w wodzie (1 łyżeczka-100 ml wody). Zagęściłem.

W tym samym czasie przygotowujemy ryż, który gotujemy na sypko w osolonym wrzątku. Odcedzamy, smażymy na rozgrzanym oleju. Po środku patelni robimy „puste miejsce”’, w które wbijamy jajko. Ścinamy i mieszamy z ryżem.

Ogórek kroimy na wstążki, koper w piórka. Mieszamy, polewamy sosem (sok z mandarynki, oliwa, miód, sól, pieprz).

Na rozgrzane masło wrzucamy dorsza oprószonego solą i pieprzem. Co chwilę podlewamy rozgrzanym tłuszczem. Smażymy na rumiano z obu stron (po 2 min).

Na talerz wykładamy ½ porcji grzybków, ½ ryżu, na wierzch ryba, obok surówka.

 

 


 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz