środa, 17 marca 2021

Pizza europejska

Jak powstaje nowy przepis, który ma za zadanie zaintrygować i zainspirować do kulinarnej jego realizacji wielu smakoszy? Najlepiej skorzystać z różnych klasycznych smaków, różnych kuchni i połączyć je tak, żeby razem powstała kumulacja tego, co najlepsze! Tak właśnie powstała moja "pizza europejska". Bo włoska pizza, została wzbogacona o pasztet, domenę francuską i ogórka kiszonego, tradycję polską! Co w ten sposób otrzymamy... Na placku o chrupiących brzegach, mamy aromatyczny farsz, dzięki zastosowaniu wędzonego pasztetu. Kiszony ogórek doda swój akcent, doskonale komponując się pasztetem! A te wyraziste smaki złagodzimy nieco słodkim serem! Całość - moim zdaniem wyśmienita! Jakie będzie wasze zdanie na temat tej "europejskiej pizzy", możecie to sprawdzić, przygotowując ją sobie samodzielnie, według szczegółowego przepisu, do którego zamieszczam link. Smacznego.

 

<WJ>

 


 

 

 

 

Składniki:

 

 

Ciasto:

 

450 g mąki

9 g suszonych drożdży

1/2 łyżeczki cukru

1 szczypta soli

2 łyżki oliwy

ciepła woda

 

 

Dodatkowo:

 

300 g wędzonego pasztetu

1 cebula

200 g pieczarek

2 ogórki kiszone

200 g żółtego sera gouda

 

 

 

Przygotowanie:

 

 

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy drożdże, cukier, szczyptę soli. Dodajemy oliwę, stopniowo dodajemy ciepłą wodę (sami będziecie wiedzieć kiedy przestać). Ciasto wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia.

 

Ciasto formujemy w okrąg lub jak wolicie przekładamy do wysmarowanej oliwą, prostokątnej formy.

 

 

Wierzch pizzy smarujemy pasztetem, posypujemy posiekaną cebulą, pokrojonymi pieczarkami oraz pokrojonymi w drobną kostkę ogórkami. Zapiekamy 18 minut w temperaturze 200°C, posypujemy startym serem i zapiekamy jeszcze 3 minuty.

 

 


 



1 komentarz:

  1. Farsz dość nietypowy. Jako miłośniczka pizzy koniecznie muszę taką spróbować.

    OdpowiedzUsuń