Na dzisiaj przewidziałem kolejną "mieszaninę" produktów swojskich z orientalnymi. Częścią naszej tradycji kulinarnej będzie swojski boczek surowy lub wędzony. A częścią orientalną to, z udziałem czego go przygotujemy. Będzie więc potrzebne mleko kokosowe, liście kaffiru, czy żółta pasta curry. A połączenie tych wszystkich składników, da nam pyszny finalnie boczek, którego smak mogę określić jako aromatycznie - słodkawy. Ale najlepiej niech każdy, kogo ta propozycja zaciekawiła przyrządzi go sobie i przekona się, jak on smakuje. Ja życzę smacznego, a szczegółowy opis znajdziecie w zamieszczonym linku.
<WJ>
Składniki:
500 g surowego boczku
250 ml mleka kokosowego
100 g żółtej pasty curry
6 liści kaffiru (opcjonalnie starta skórka z 1 limonki)
Przygotowanie:
Mięso oczyszczamy, nakłuwamy, przekładamy do wody z liśćmi kaffiru i pastą curry (50 g). Gotujemy 10 min. od momentu zawrzenia.
Studzimy.
Mleko kokosowe mieszamy z pastą. Boczek wkładamy do rękawa pieczeniowego, dodajemy marynatę. Całość zapiekamy 15 min. w 250°C, po czym rękaw rozcinamy i zapiekamy 5 min w 180° C z termoobiegiem. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy pod przykryciem (folia aluminiowa).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz