Dziś starałem się połączyć kilka składników orientalnych, kilka doskonale znanych w naszej kuchni, wykorzystać słodycz owocu pochodzącego z Ameryki Południowej, z warzywem "z własnego podwórka" i wzbogacić smak delikatnym mięsem z kurczaka. A wszystko na jednym talerzu! Jak to osiągnąć? Sposób jest całkiem prosty. Trzeba przyrządzić: kurczaka w mleku kokosowym z selerowymi kluskami. Pełna lista niezbędnych produktów, oraz szczegóły przyrządzenia tego dania, z mojego przepisu, znajdziecie w załączonym linku. Ja szczerze namawiam, życząc smacznego!
<WJ>
Składniki:
Kluski:
500 g selera korzeniowego
150 g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Kurczak:
500 g piersi z kurczaka
150 g pieczarek
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju kokosowego
1 marchewka
1 mała puszka ananasa
2 papryczki czerwone (słodkie)
250 ml mleka kokosowego
2 łyżki sosu ostrygowego
¼ łyżeczki cukru palmowego
1 pęczek natki kolendry
Przygotowanie:
Seler obieramy, kroimy na kawałki, gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy, studzimy i mielimy na średnich oczkach. Lekko odciskamy z nadmiaru wody. Mieszamy z mąkami (na 500 g selera-150g mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej). Formujemy kluski (kształt dowolny), gotujemy w osolonym wrzątku 3 min. od wypłynięcia na powierzchnię.
Na rozgrzany olej kokosowy wrzucamy filety z kurczaka pokrojonego w kostkę, oczyszczone i pokrojone pieczarki, dodajemy sos sojowy. Dusimy przez 5 minut.
Do mięsa dodajemy ananasa wraz z zalewą, marchewkę startą na wiórki, papryczki pokrojone w krążki, zalewamy mlekiem kokosowym dusimy przez 5 minut. Pod koniec dodajemy sos ostrygowy i odrobinę cukru palmowego.
Podajemy z kluskami i posiekaną natką kolendry.
Bardzo zaciekawił mnie ten przepis. Z wielką chęcią spróbuję.
OdpowiedzUsuń