środa, 10 marca 2021

Kurczak w mleku kokosowym z selerowymi kluskami

Dziś starałem się połączyć kilka składników orientalnych, kilka doskonale znanych w naszej kuchni, wykorzystać słodycz owocu pochodzącego z Ameryki Południowej, z warzywem "z własnego podwórka" i wzbogacić smak delikatnym mięsem z kurczaka. A wszystko na jednym talerzu! Jak to osiągnąć? Sposób jest całkiem prosty. Trzeba przyrządzić: kurczaka w mleku kokosowym z selerowymi kluskami. Pełna lista niezbędnych produktów, oraz szczegóły przyrządzenia tego dania, z mojego przepisu, znajdziecie w załączonym linku. Ja szczerze namawiam, życząc smacznego!

 

<WJ>

 


 

 

 

 

Składniki:

 

 

Kluski:

 

500 g selera korzeniowego

150 g mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Kurczak:

 

500 g piersi z kurczaka

150 g pieczarek

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka oleju kokosowego

1 marchewka

1 mała puszka ananasa

2 papryczki czerwone (słodkie)

250 ml mleka kokosowego

2 łyżki sosu ostrygowego

¼ łyżeczki cukru palmowego

 

1 pęczek natki kolendry

 

 

 

Przygotowanie:

 

 

 

Seler obieramy, kroimy na kawałki, gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy, studzimy i mielimy na średnich oczkach. Lekko odciskamy z nadmiaru wody. Mieszamy z mąkami (na 500 g selera-150g mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej). Formujemy kluski (kształt dowolny), gotujemy w osolonym wrzątku 3 min. od wypłynięcia na powierzchnię.   

 

 

 

Na rozgrzany olej kokosowy wrzucamy filety z kurczaka pokrojonego w kostkę, oczyszczone i pokrojone pieczarki, dodajemy sos sojowy. Dusimy przez 5 minut.

Do mięsa dodajemy ananasa wraz z zalewą, marchewkę startą na wiórki, papryczki pokrojone w krążki, zalewamy mlekiem kokosowym dusimy przez 5 minut. Pod koniec dodajemy sos ostrygowy i odrobinę cukru palmowego.

Podajemy z kluskami i posiekaną natką kolendry.

 

 


 




1 komentarz:

  1. Bardzo zaciekawił mnie ten przepis. Z wielką chęcią spróbuję.

    OdpowiedzUsuń