środa, 8 lipca 2020

Ryż zapiekany z jagodami


Pomysł na te deser, u nas obiad na słodko, przyszedł w ubiegłym roku. Zamarzyło nam się, jak było już po „ptakach”. Pomysł został zapisany i w końcu zrealizowany. Te popękane małe kuleczki nadały tej sławetnej zapiekance (czytaj ryż z jabłkiem) nowe oblicze. Czasami tak nie wiele potrzeba by zadowolić podniebienia. Kolejny zapiekany ryż czeka nas po zbiorze przepysznych jabłek z Marysi ogrodu.








Składniki:



150 g ryżu 
1 budyń śmietankowy
650 ml mleka 
60 g ksylitolu
500 ml jagód


Przygotowanie:


Ryż gotujemy na sypko.

Budyń gotujemy z większą ilością mleka, zamiast cukru dodajemy ksylitol (50 g).

W słoiki układamy (5 słoików 300 ml) ryż, zalewamy budyniem, wsypujemy jagody, lekko oprószamy ksylitolem.

Całość zapiekamy 30 min. w temp. 190°C.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz