Pomysł na te deser, u nas obiad na słodko, przyszedł w
ubiegłym roku. Zamarzyło nam się, jak było już po „ptakach”. Pomysł został
zapisany i w końcu zrealizowany. Te popękane małe kuleczki nadały tej sławetnej
zapiekance (czytaj ryż z jabłkiem) nowe oblicze. Czasami tak nie wiele potrzeba
by zadowolić podniebienia. Kolejny zapiekany ryż czeka nas po zbiorze
przepysznych jabłek z Marysi ogrodu.
Składniki:
150 g ryżu
1 budyń śmietankowy
650 ml mleka
60 g ksylitolu
500 ml jagód
Przygotowanie:
Ryż gotujemy na sypko.
Budyń gotujemy z większą ilością mleka, zamiast cukru
dodajemy ksylitol (50 g).
W słoiki układamy (5 słoików 300 ml) ryż, zalewamy budyniem,
wsypujemy jagody, lekko oprószamy ksylitolem.
Całość zapiekamy 30 min. w temp. 190°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz