piątek, 26 czerwca 2020

Łosoś w orientalnym sosie


Kuchnia amerykańska znana jest z łączenia kuchni świata i „ubieraniu” po swojemu. Tzw. kuchnia Fusion doskonale sprawdza się nie tylko w ambitnych restauracjach, również w domach. Daje nam to wielkie pole do popisu. Jednak podstawą jest, by nie przedobrzyć. Natłok smaków może zabić produkt, więc uważajmy z doborem przypraw.  Dzisiaj proponujemy łososia w sosie orientalnym, na bazie soku ze świeżych mandarynek. Ryba lekko muśnięta owocem idealnie komponuje się ze świeżymi warzywami.









Składniki:



1 kg filetów z łososia ze skórą
200 ml sosu sojowego
2 łyżki cukru palmowego
50 ml octu ryżowego
1 łyżka posiekanego imbiru
2 posiekane ząbki czosnku
1 duża mandarynka



 Przygotowanie:



Mandarynkę sparzamy, studzimy, skórkę ścieramy na drobnej tarce, miąższ wyciskamy, sok przelewamy do miski.

Do niej dolewamy sos sojowy, posiekany czosnek i imbir, ocet, cukier, skórkę z mandarynki, wodę, mieszamy i odstawiamy.

Filety z łososia oczyszczamy, usuwamy skórę (dzielimy na 4 części), przekładamy do naczynia, zalewamy marynatą i odstawiamy na 2 godziny (temperatura pokojowa).

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, filety układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy kilkoma łyżkami marynaty, przykrywamy i pieczemy 25 minut.

Podajemy z ulubionymi warzywami. U nas brokuł na parze i świeże pomidorki koktajlowe(jak zwykle pchamy pomidory, bo kochamy).




1 komentarz:

  1. Ja bardzo lubię łososia przygotowywać na grillu elektrycznym, ale wcześniej marynuję go w soku z pomarańczy. Jest on wtedy mniej tłusty mam wrażenie i bardziej soczysty. Moje dzieci i mąż uwielbiają to danie na obiady niedzielne :)

    OdpowiedzUsuń