Czas na czereśnie
Składniki:
400 g czereśni
80 g mąki pszennej
70 g cukru
30 g masła
30 g migdałów w płatkach
1
laska wanilii
3
jaja
200 ml mleka
Przygotowanie:
Na początek zająłem się czereśniami, które umyłem, osuszyłem i wydrylowałem.
W garnuszku roztopiłem masło, które odstawiłem do wystygnięcia.
Zmiksowałem jaja z cukrem, dodałem ziarenka z laski wanilii, mąkę oraz mleko. Na koniec wlałem roztopione masło.
Przygotowałem okrągłą formę o średnicy 25 , którą wysmarowałem masłem.
Na dnie naczynia ułożyłem wydrylowane czereśnie.
Rozgrzałem piekarnik do temperatury 180 stopni.
Na czereśnie wlałem masę mleczno-jajeczną. Wierzch deseru udekorowałem płatkami migdałowymi oraz oprószyłem 2 łyżeczkami cukru.
Clafoutis pieczemy ok. 25-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz