środa, 17 czerwca 2020

Clafoutis z czereśniami

Czas na czereśnie 








Składniki:


  
400 g czereśni 
80 g mąki pszennej 
70 g cukru 
30 g masła 
30 g migdałów w płatkach 
1 laska wanilii 
3 jaja 
200 ml mleka 




Przygotowanie:


 Na początek zająłem się czereśniami, które umyłem, osuszyłem i wydrylowałem.

W garnuszku roztopiłem masło, które odstawiłem do wystygnięcia.

Zmiksowałem jaja z cukrem, dodałem ziarenka z laski wanilii, mąkę oraz mleko. Na koniec wlałem roztopione masło.
Przygotowałem okrągłą formę o średnicy 25 , którą wysmarowałem masłem.

Na dnie naczynia ułożyłem wydrylowane czereśnie.

Rozgrzałem piekarnik do temperatury 180 stopni.

Na czereśnie wlałem masę mleczno-jajeczną. Wierzch deseru udekorowałem płatkami migdałowymi oraz oprószyłem 2 łyżeczkami cukru.

Clafoutis pieczemy ok. 25-30 minut.
 



  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz