piątek, 15 maja 2020

Zupa krem z pomidorków koktajlowych


Takie wprowadzenie do nowalijek pomidorowych. Boskie połączenie, wręcz idealne bazylii, pomidorów i sera.







Składniki:


1,5 kg pomidorków koktajlowych
2 szalotki
2 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy z oliwek
2 chabazie bazylii
1/2 szklanki startego parmezanu
szczypta cukru

Dodatkowo:

starty parmezan
bazylia
pieprz
grzanki


Przygotowanie:


Szalotki i czosnek siekamy. W rozgrzanym rondlu szklimy szalotkę, po chwili dodając czosnek i bazylię.
Kilka chwil, po uzyskaniu aromatu, wrzucamy pomidorki. Dusimy pod przykryciem przez 30 minut.
Przecieramy przez sito. Dodajemy stary parmezan. Podgrzewamy do momentu roztopienia sera.
Do smaku doprawiamy cukrem i pieprzem.
Podajemy z posiekaną bazylią, startym parmezanem i grzankami.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza