Takie wprowadzenie do nowalijek pomidorowych. Boskie
połączenie, wręcz idealne bazylii, pomidorów i sera.
Składniki:
1,5 kg pomidorków koktajlowych
2 szalotki
2 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy z oliwek
2 chabazie bazylii
1/2 szklanki startego parmezanu
szczypta cukru
Dodatkowo:
starty parmezan
bazylia
pieprz
grzanki
Przygotowanie:
Szalotki i czosnek siekamy. W rozgrzanym rondlu szklimy
szalotkę, po chwili dodając czosnek i bazylię.
Kilka chwil, po uzyskaniu aromatu, wrzucamy pomidorki.
Dusimy pod przykryciem przez 30 minut.
Przecieramy przez sito. Dodajemy stary parmezan. Podgrzewamy
do momentu roztopienia sera.
Do smaku doprawiamy cukrem i pieprzem.
Podajemy z posiekaną bazylią, startym parmezanem i
grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz