wtorek, 7 kwietnia 2020

Chlebek kukurydziany

Kuchnia kanadyjska






Składniki:

2,25 szklanki mąki pszennej 
1,75 szklanki mąki kukurydzianej 
1 szklanka cukru 
1/3 szklanki uprażonych orzeszków piniowych 
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
3/4 łyżeczki sody 
3/4 łyżeczki soli 
1,25 szklanki mleka 
3/4 szklanki oleju 
3 jajka 
1/2 szklanki maślanki 
1,5c szklanki kukurydzy 

Przygotowanie:


Wymieszałem obie mąki, cukier, uprażone orzeszki, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce wymieszałem mleko, olej, jajka i maślankę. Dodałem do suchych składników, wymieszałem , aż ciasto było gładkie. Na koniec dodałem kukurydzę i ponownie wymieszałem.

Rozgrzałem piekarnik do 175 stopni , w nim wstawiłem nasmarowaną formę masłem o wymiarach 30x20x5 cm. Formę napełniłem ciastem, piekłem 40 minut. Chlebek podany na ciepło, pokrojony na kromki smakuje najlepiej.


  
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz