Kuchnia kanadyjska
Składniki:
2,25 szklanki mąki pszennej
1,75 szklanki mąki kukurydzianej
1
szklanka cukru
1/3 szklanki uprażonych orzeszków piniowych
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
3/4 łyżeczki soli
1,25 szklanki mleka
3/4 szklanki oleju
3
jajka
1/2 szklanki maślanki
1,5c szklanki kukurydzy
Przygotowanie:
Wymieszałem obie mąki, cukier, uprażone orzeszki,
proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce wymieszałem mleko,
olej, jajka i maślankę. Dodałem do suchych składników, wymieszałem , aż
ciasto było gładkie. Na koniec dodałem kukurydzę i ponownie wymieszałem.
Rozgrzałem piekarnik do 175 stopni , w nim wstawiłem nasmarowaną formę
masłem o wymiarach 30x20x5 cm. Formę napełniłem ciastem, piekłem 40
minut. Chlebek podany na ciepło, pokrojony na kromki smakuje najlepiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz