Troszkę z polska, troszkę z grecka i włoska. A pomidorowa
być musi!
Składniki:
50 ml oliwy z oliwek
2 łodygi selera naciowego
1 duża marchew
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu warzywnego
300 ml passaty pomidorowej
1/2 szklanki startego parmezanu
10 szt. czarnych oliwek
15 szt. oliwek kalamata
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy startą marchew, pokrojone w
kostkę łodygi selera naciowego.
Po kilka minutach dodajemy posiekaną cebulę i czosnek.
Chwilę podsmażamy z warzywami.
Całość zalewamy gorącym bulionem, gotujemy 5 min.
Wlewamy passatę pomidorową, roztarty w dłoniach tymianek i
starty parmezan. Po chwili dodajemy pokrojone czarne oliwki i całe oliwki
kazamata.
Zagotowujemy.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ulubionym makaronem i świeżą bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz