czwartek, 19 marca 2020

Zupa pomidorowa z oliwkami


Troszkę z polska, troszkę z grecka i włoska. A pomidorowa być musi! 








Składniki:


50 ml oliwy z oliwek
2 łodygi selera naciowego
1 duża marchew
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu warzywnego
300 ml passaty pomidorowej
1/2 szklanki startego parmezanu
10 szt. czarnych oliwek
15 szt. oliwek kalamata
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól, pieprz


Przygotowanie:



Na rozgrzaną oliwę wrzucamy startą marchew, pokrojone w kostkę łodygi selera naciowego.
Po kilka minutach dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Chwilę podsmażamy z warzywami.
Całość zalewamy gorącym bulionem, gotujemy 5 min.
Wlewamy passatę pomidorową, roztarty w dłoniach tymianek i starty parmezan. Po chwili dodajemy pokrojone czarne oliwki i całe oliwki kazamata.
Zagotowujemy.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ulubionym makaronem i świeżą bazylią.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz