Lubicie smaki Azji, ryby ,przy tym nie stronicie od szybkich
oraz aromatycznych dań, to serdecznie zapraszamy. Wszystko max 25 minut.
Składniki:
2 szalotki
2 łyżki pasty tom kha
1 łyżeczka żółtej pasty curry
4 łyżki oleju sezamowego
1 kawałek pora
2 duże pomidory
500 g filetów halibuta
3 liście kaffiru
1 łyżeczka cukru palmowego
400 ml mleka kokosowego
1 łyżka mąki z tapioki
1 łyżka suszonej kolendry
szczypiorek
100 g ryżu do sushi
1 pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
Ryż gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu, odcedzamy.
Filety kroimy na większe kawałki, żeby było czuć strukturę.
Podczas „obróbki” troszkę się rozpadną.
Posiekane szalotki oraz pokrojonego w piórka pora, szklimy
na oleju sezamowym (najlepiej użyć woka).
Pomidory sparzamy, usuwamy skórę i gniazda nasienne, miąższ
kroimy w ósemki.
Do cebuli i pora dodajemy pomidory, liście kaffiru, pastę
curry i tom kha. Smażymy kilka minut, dodajemy rybę, pokrywamy przyprawami.
Wlewamy 2/3 mleka kokosowego, dodajemy cukier palmowy i suszoną kolendrę.
Dusimy.
W tym czasie w pozostałym mleku kokosowym rozrabiamy mąkę.
Dodajemy do całości, zagotowujemy.
Z ryżu formujemy kulki, które obtaczamy w posiekanej natce
pietruszki.
Podajemy razem z posiekanym szczypiorem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz