wtorek, 3 marca 2020

Gulasz z halibuta po tajsku


Lubicie smaki Azji, ryby ,przy tym nie stronicie od szybkich oraz aromatycznych dań, to serdecznie zapraszamy. Wszystko max 25 minut.







Składniki:


2 szalotki
2 łyżki pasty tom kha
1 łyżeczka żółtej pasty curry
4 łyżki oleju sezamowego
1 kawałek pora
2 duże pomidory
500 g filetów halibuta
3 liście kaffiru
1 łyżeczka cukru palmowego
400 ml mleka kokosowego
1 łyżka mąki z tapioki
1 łyżka suszonej kolendry
szczypiorek
100 g ryżu do sushi
1 pęczek natki pietruszki


Przygotowanie:


Ryż gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu, odcedzamy.

Filety kroimy na większe kawałki, żeby było czuć strukturę. Podczas „obróbki” troszkę się rozpadną.

Posiekane szalotki oraz pokrojonego w piórka pora, szklimy na oleju sezamowym (najlepiej użyć woka).

Pomidory sparzamy, usuwamy skórę i gniazda nasienne, miąższ kroimy w ósemki.

Do cebuli i pora dodajemy pomidory, liście kaffiru, pastę curry i tom kha. Smażymy kilka minut, dodajemy rybę, pokrywamy przyprawami. Wlewamy 2/3 mleka kokosowego, dodajemy cukier palmowy i suszoną kolendrę. Dusimy.

W tym czasie w pozostałym mleku kokosowym rozrabiamy mąkę. Dodajemy do całości, zagotowujemy.

Z ryżu formujemy kulki, które obtaczamy w posiekanej natce pietruszki.

Podajemy razem z posiekanym szczypiorem.
 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza