sobota, 14 marca 2020

Czerwona kapusta duszona

Kuchnia litewska 







Składniki:


2 małe główki kapusty czerwonej
2 małe cebule
1 mały seler
1 pietruszka
3 szt. goździków
1 łyżka miodu
2 łyżki masła ghee
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka mąki
250 ml bulionu warzywnego
120 ml czerwonego wina
sól, pieprz


Przygotowanie:


Kapustę poszatkowałem, posoliłem, wymieszałem.
Cebulę posiekałem, podsmażyłem razem z selerem i pietruszką na maśle. Dodałem kapustę, zalałem bulionem, przykryłem i na wolnym ogniu dusiłem. Jak kapusta zmiękła, wlałem dwie łyżki octu ryżowego, kilka goździków i łyżkę miodu, trochę pieprzu i łyżkę mąki. Zamieszałem wszystko razem.
  


 

1 komentarz: