środa, 19 lutego 2020

Kotlety kaszubskie


Rybne menu na Kaszubach jest bardzo bogate. Jednak przyzwyczailiśmy się do myślenia o rybach, jako o postnym daniu. Na tapetę wzięliśmy pyszne połączenie ryby i boczku wieprzowego. Zapożyczone od Elżbiety Tomczyk-Miczka








Składniki:


500 g polędwicy z dorsza
250 g boczku surowego wędzonego
1 czerstwa bułka
250 ml mleka
2 jajka
1 pęczek koperku 
2 ząbki czosnku
bułka tarta
olej
masło
sól, pieprz


Przygotowanie:




Rybę mielimy z odciśniętą z mleka bułką oraz przysmażonym, drobno pokrojonym boczkiem.
Do masy wbijamy jajka, dodajemy posiekany koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dokładnie łączymy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Wilgotną dłonią formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju wymieszanym z masłem (1:1).




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza