Rybne menu na Kaszubach jest bardzo bogate. Jednak
przyzwyczailiśmy się do myślenia o rybach, jako o postnym daniu. Na tapetę
wzięliśmy pyszne połączenie ryby i boczku wieprzowego. Zapożyczone od Elżbiety
Tomczyk-Miczka
Składniki:
500 g polędwicy z dorsza
250 g boczku surowego wędzonego
1 czerstwa bułka
250 ml mleka
2 jajka
1 pęczek koperku
2 ząbki czosnku
bułka tarta
olej
masło
sól, pieprz
Przygotowanie:
Rybę mielimy z odciśniętą z mleka bułką oraz przysmażonym,
drobno pokrojonym boczkiem.
Do masy wbijamy jajka, dodajemy posiekany koperek i
przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dokładnie łączymy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Wilgotną dłonią formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce
tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju wymieszanym z masłem (1:1).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz