wtorek, 25 lutego 2020

Kapusta z boczkiem i pieczarkami


Jakoś tak samo wyszło. Wzięliśmy kapustę…no i co z niej zrobić? Wiadomo, jakiś dodatek do mięsa. Kociołek pyszności sam wyszedł na światło dzienne.







Składniki:

150 g boczku wędzonego
100 g pieczarek
1 łyżka smalcu
400 g kapusty włoskiej
1 cebula
1 łyżka mąki kukurydzianej
100 ml bulionu warzywnego
4 łyżki sosu czosnkowego 
sól, pieprz

Przygotowanie:



Boczek kroimy w kostkę, smażymy na suchej patelni. Dodajemy smalec i pokrojone pieczarki. Pod koniec dorzucamy posiekaną cebulę.
Kapustę grubo szatkujemy, dodajemy do całości, lekko przyrumieniamy, zasypujemy mąką, dokładnie mieszamy.
Podlewamy bulionem, dusimy przez 10 min.
Dodajemy posiekany koperek, sos czosnkowy, doprawiamy solą i pieprzem.




3 komentarze:

  1. oo tak taką kapustę to bym sobie zjadła

    OdpowiedzUsuń
  2. sos czosnkowy? możesz podać przepis,proszę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo ;) http://www.rngkitchen.pl/2019/09/sos-czosnkowy.html

      Usuń