Grochówka w tej wersji też jest smaczna.
Składniki:
500 g suszonego grochu
1/4 szklanki pokrojonej w kostkę marchewki
2 litry wody
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
250 g surowego boczku
1 liść laurowy
1 posiekana cebula
1 łyżka suszonego cząbru
1/4 szklanki drobno pokrojonego selera korzeniowego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Groch opłukałem, zalałem wodą, odstawiłem na noc.
Odcedziłem, przełożyłem do garnka. Dodałem wodę, natkę, boczek, cebulę,
seler, marchewkę, listek laurowy, cząber i łyżeczkę soli.
Zagotowałem, zmniejszyłem ogień i dalej gotowałem 2 godziny, aż groch
zrobił się miękki. W razie potrzeby należy dolać trochę wody.
Wyjąłem boczek, pokroiłem go w kostkę i ponownie dodałem do zupy. Doprawiłem solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz