czwartek, 9 stycznia 2020

Galaretka owocowa bez żelatyny


Czasami, przynajmniej u nas, zdarza się, że owoce kupujemy wzrokiem, później leżą. Chociaż mamy fajny pojemnik do przechowywania owoców i warzyw (do trzech miesięcy), to czasami warto zrobić coś innego. Galaretka z owoców to był strzał w dziesiątkę.








 Składniki:


500 g winogrona białego
4 mandarynki
700 ml wody
3 łyżeczki agaru



Przygotowanie:



Owoce oczyszczamy, myjemy, obieramy, zalewamy zimną wodą (kilka cm ponad owoce), zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu przez kwadrans. Przecieramy przez drobne sito.
Ponownie przekładamy na palik, zagotowujemy dodajemy agar. (1 łyżeczka na 250 ml płynu).
Mieszamy, rozlewamy do naczyń. Studzimy.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz