niedziela, 15 grudnia 2019

Rosół z mięs mieszanych


Pierwszy raz od kilku lat w niedzielę rosół mieliśmy :P A co! Czasami trzeba zaszaleć :P









Składniki:


1 porcja rosołowa z kaczki wraz ze skrzydełkami
1 udko z kaczki
1 szponder wołowy
300 g łopatki wołowej
300 g łopatki cielęcej
4 skrzydełka kurczaka
400 g marchewki
300 g pietruszki
1 duży seler
1 por
4 cebule
2 kapelusze prawdziwków
1 kawałek kapusty włoskiej
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz


Przygotowanie:



Mięsa oczyszczamy, zalewamy zimną wodą (2 cm ponad poziom mięsa), wsypujemy łyżeczkę soli, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i owoc jałowca. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i „pyrkamy” kilka godzin na małym ogniu.
Mięsa wyjmujemy, studzimy, oddzielamy od kości.
Wywar przecedzamy, odstawiamy do ostygnięcia. Zbieramy nadmiar tłuszczu, ponownie podgrzewamy, tym razem dodając obrane warzywa (cebule opalamy, podobnie pietruszkę), grzyby, pęczek natki pietruszki, gotujemy kilka godzin. Warzywa wyjmujemy, marchewki kroimy w talarki.
Rosół doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ulubionym makaronem i posiekaną natką pietruszki.
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz