Fakt, troszkę przy nim roboty. Fakt, nie jest tani. Fakt,
jest przesmaczny.
Składniki:
500 g łopatki cielęcej
300 ml soku pomarańczowego
300 ml cydru wytrawnego
300 g pieczarek
1 cebula
5 ząbków czosnku
2 łyżki masła ghee
700 ml bulionu cielęcego
1 łyżka mąki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso kroimy na kawałki. Zalewamy cydrem i sokiem, lekko
oprószamy solą, mieszamy. Odstawiamy na 24 godziny do lodówki.
Odcedzamy z zalewy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę, szklimy.
Dodajemy mięso, smażymy, pod koniec dodajemy pokrojone pieczarki. Przykrywamy i
dusimy na wolnym ogniu przez kwadrans. Odkrywamy dodajemy posiekany czosnek,
oprószamy mąką i chwilę smażymy.
Zalewamy gorącym bulionem, gotujemy bez przykrycia przez
godzinę.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz