czwartek, 5 września 2019

Gulasz cielęcy


Fakt, troszkę przy nim roboty. Fakt, nie jest tani. Fakt, jest przesmaczny.









Składniki:


500 g łopatki cielęcej
300 ml soku pomarańczowego
300 ml cydru wytrawnego
300 g pieczarek
1 cebula
5 ząbków czosnku
2 łyżki masła ghee
700 ml bulionu cielęcego
1 łyżka mąki
sól, pieprz


Przygotowanie:



Mięso kroimy na kawałki. Zalewamy cydrem i sokiem, lekko oprószamy solą, mieszamy. Odstawiamy na 24 godziny do lodówki.
Odcedzamy z zalewy, osuszamy papierowym ręcznikiem.

Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę, szklimy. Dodajemy mięso, smażymy, pod koniec dodajemy pokrojone pieczarki. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez kwadrans. Odkrywamy dodajemy posiekany czosnek, oprószamy mąką i chwilę smażymy.
Zalewamy gorącym bulionem, gotujemy bez przykrycia przez godzinę.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz